Handelsconflict zet tarweprijs onder druk

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, in combinatie met hoge tarwevoorraden en goede oogstvooruitzichten, zorgt voor forse dalingen van de tarwenoteringen op de internationale markten.

Handelsconflict+zet+tarweprijs+onder+druk
© Nieuwe Oogst

De Matif in Parijs noteerde gisteren 174 euro per ton voor voertarwe op levering in september. Dat is ruim 10 euro minder dan twee weken geleden. RVO meldt in het weekbericht granen dat China vanwege het handelsconflict invoerbelasting gaat heffen op Amerikaanse graanproducten. Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de omvang van de wereldhandel in met name tarwe en mais.

In de VS is de tarweoogst inmiddels begonnen. De tarwekorrels lijken daar van een goede kwaliteit, wel zijn de opbrengsten per hectare lager dan vorig jaar. De oogstprognose in Rusland is met 72 miljoen ton tarwe ongeveer 13 miljoen ton kleiner dan vorig jaar. Oekraïne oogst naar verwachting 26,4 miljoen ton tarwe, dat is iets minder dan in 2017.

Tekort aan neerslag

China kampt met een tekort aan neerslag in een aantal teeltregio's. Analisten hebben de verwachte productie daarom negatief aangepast tot 126,7 miljoen ton en dat is volgens RVO wellicht nog aan de hoge kant. China beschikt nog steeds wel over een enorme tarwevoorraad van bijna 127 miljoen ton. Dat is 47,9 procent van de wereldvoorraad.

De droogte in delen van Europa, waaronder Duitsland en Polen, zorgt volgens analisten ook voor lagere opbrengstverwachtingen. De Europese Commissie komt volgende week met een nieuwe oogstraming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer