Onrust+over+invoerheffing+staal+doet+graanprijs+dalen
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Onrust over invoerheffing staal doet graanprijs dalen

Handelaren in graan wachten in spanning af of de Verenigde Staten vrijdag zal overgaan tot het vaststellen van invoerheffingen op staal uit China.

Autoriteiten in China hebben aangegeven dat de invoerheffingen op onder andere sojabonen pas zal worden ingevoerd als die staalheffing operationeel wordt. De eerste stap moet komen van de Verenigde Staten. De mogelijke heffingen zorgen voor veel onrust op de graanmarkten met dalende prijzen.

Anderzijds zorgen de klimatologische omstandigheden in de Europese Unie, Rusland en Oekraïne herhaaldelijk voor een negatieve bijstelling van de oogstprognose. Dat zorgt weer voor iets hogere tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Prognose

Het International Grains Council (IGC) in Londen heeft de tarweoogstprognose voor het seizoen 2018/2019, in vergelijking tot de prognose in mei, negatief bijgesteld met 5,5 miljoen ton tot 736,8 miljoen ton.

Bij een verbruik van 742,6 miljoen ton zou de theoretische wereldvoorraad dalen met 5,8 miljoen ton tot 255,6 miljoen ton. Volgens het IGC ligt van de theoretische voorraad 119,9 miljoen ton (46,9 procent) opgeslagen in China.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer