%27Brouwgerst+biedt+kansen+in+vlakke+graanmarkt%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Brouwgerst biedt kansen in vlakke graanmarkt'

De prijs voor brouwgerst geleverd in de bewaarpool bedraagt 189,50 euro per ton. Het gewas biedt volgens Agrifirm perspectief in een verder vlakke graanmarkt.

De graanpool van Agrifirm is afgerond en de prijzen zijn bij de telers bekendgemaakt. De graanmarkt van seizoen oogst 2017 was een markt met nauwelijks prijsbewegingen. Welkome uitzondering is de brouwgerstmarkt.

De markt van brouwgerst is meer in beweging en de vraag naar brouwgerst is goed. Door een solide positie in de brouwgerstketen heeft Agrifirm ook dit jaar een brouwpremie voor de pooltelers gerealiseerd. Vrijwel alle brouwgerst geleverd bij Agrifirm is verkocht aan de mouterijen en wordt verwerkt tot bier.

De poolprijs van zomerbrouwgerst is uitgekomen op 175 euro per ton en dat is 31 euro per ton boven de prijs van voergerst. De winterbrouwgerst binnen specificatie, brengt 156 euro op (12 euro boven voergerst) en dat is net hoger dan baktarwe. De brouwgerst geleverd in de bewaarpool levert zelfs 189,50 euro per ton op. 'De brouwgerstteelt wordt voor Nederland steeds interessanter en is vaak een betere keuze dan tarwe', aldus Agrifirm.

Tarwemarkt

De markt van tarwe was afgelopen seizoen een markt met vooral een mondiaal overaanbod. Daarnaast bleek door de sterkere euro de exportpositie van de EU ook niet gunstig, waardoor het gewenste exportvolume niet werd gerealiseerd. Het gevolg was een vlak prijsverloop met nauwelijks echte oplevingen.

De kwaliteit van de tarwe was goed, zowel het hectolitergewicht als de eiwitgehalten. De meeste baktarwe is geleverd aan de maalderijen. De poolprijs van baktarwe is vastgesteld op 155,90 euro, dat is inclusief een bakpremie van 3 euro bovenop de voertarweprijs.

De poolprijs voor het ketenproject met Koopmans komt inclusief kwaliteitspremie op 163,90 euro per ton. De baktarwe die geleverd is in de bewaarpool levert inclusief bewaarvergoeding 170,50 euro op. Daarmee scoort de bewaarpool, welke wordt afgezet in de voorjaarsmarkt, goed ten opzichte van de dagprijzen voor eigen bewaring in dezelfde periode.

Ledenvoordeel

Telers die deelnemen aan de basispool zonder voorschot ontvangen bovenop de genoemde poolprijzen een extra premie van 3,10 euro per ton. Leden van Agrifirm ontvangen tevens bovenop genoemde prijzen het ledenvoordeel. Over het geleverde graan is dat 2,25 euro per ton extra.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer