Europese+Commissie+verlaagt+verwachte+graanoogst
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Europese Commissie verlaagt verwachte graanoogst

De Europese Commissie heeft de prognose voor de graanoogst in de Europese Unie met 5,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld ten opzichte van de oogstraming in mei.

De verwachte graanproductie komt nu op 299,3 miljoen ton. Dat is ongeveer 8 miljoen ton minder dan vorig jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt dat de voornaamste aanpassingen de oogsten van tarwe en gerst betreffen.

De Europese tarweoogst wordt nu 2,6 miljoen ton lager ingeschat op 137,6 miljoen ton tegen 141,8 miljoen ton in 2017. Ook voor gerst verwacht de Europese Commissie een 2,6 miljoen ton kleinere oogst. De verwachte oogst is nu 58,4 miljoen ton. Vorig jaar ging het nog om 58,8 miljoen ton.

Vooral droogte

De voornaamste redenen voor de lagere opbrengstverwachtingen zijn de ongunstige groeiomstandigheden vooral door droogte in onder meer Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Scandinavië, Oostenrijk, delen van Duitsland, Frankrijk en de Baltische Staten. In Spanje, Groot-Brittannië en Griekenland is het groeiseizoen tot dusver wel beter dan vorig jaar.

Op de Europese graanbalans gaat de Europese Commissie ervan uit dat de theoretische graanvoorraad komend seizoen daalt met 8,4 miljoen ton tot 45,6 miljoen ton. Naast een kleinere oogst en een iets hogere consumptie is dit vooral het gevolg van een verwachte daling van de import en een forse stijging van de graanuitvoer met 9,3 miljoen ton tot 41,3 miljoen ton.

Berekende voorraad

De Europese graanvoorraad van 45,6 miljoen ton is goed voor 8,3 weken Europese graanconsumptie. Nu nog ligt er in de Europese Unie een berekende voorraad van 54 miljoen ton graan ofwel voldoende voor 9,8 weken consumptie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer