Mark Rutte weigert discussie over jaarlijkse barbecue

Minister-president Mark Rutte laat zich niet verleiden tot een discussie met Marianne Thieme (PvdD) over de jaarlijkse barbecue op het Binnenhof. Thieme had de premier gevraagd of hij een eind wil maken aan deze lobby-activiteit van de vleessector.

Mark+Rutte+weigert+discussie+over+jaarlijkse+barbecue
© Pixabay

De Partij voor de Dieren (PvdD) hekelt het 'opzichtig fêteren van politici'. Het zou in strijd zijn met de onafhankelijkheid die Kamerleden en bewindslieden beloven in de eed die ze afleggen. 'Iedere schijn van belangenverstrengeling tussen kabinet, parlement en vleesindustrie moet worden vermeden', stelt de PvdD.

Thieme verwijst naar de stelling dat vlees het meest vervuilende onderdeel van ons voedselpakket is en concludeert dat 'een lobbyactiviteit voor een dergelijk schadelijk product het aanzien van de politiek kan bezoedelen'. Daarom wil ze dat de minister-president met perscentrum Nieuwspoort gaat praten om een einde te maken aan de barbecue.

Kabinet is er niet bij betrokken

Rutte reageert dat de barbecue in het perscentrum plaatsvindt op initiatief van twee organisaties uit de vleessector. 'Het perscentrum bepaalt zelf aan wie en op welke voorwaarden zij faciliteiten ter beschikking stelt. Het kabinet is hierbij niet betrokken', luidt zijn antwoord. Verder gaat hij niet inhoudelijk in op de argumenten van Thieme. We geeft hij aan de de Tweede Kamer uiteraard vrij is om 'zelf hierover al dan niet een positie in te nemen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer