Rendement is nodig, ook bij Plan B

Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft als titel Plan B. Dat is volgens de partij nodig omdat er geen Planeet B is.

Rendement+is+nodig%2C+ook+bij+Plan+B
© Nieuwe Oogst

De recente ophef over de kalversterfte toont volgens melkveehouder Wilfried Groot Koerkamp nog eens aan dat de PvdD er voortdurend op uit is om de landbouw in een negatief daglicht te stellen.

Geachte Marianne, beste vrienden van de PvdD ofwel Plan B. Na mijn tweet over kalversterfte op NU.nl kreeg ik een reactie van Marianne Thieme waarin ze mij als biologisch melkveehouder veroordeelde dat ik zo reageerde. Ik heb haar proberen uit te leggen hoe de landbouw in elkaar steekt.

Helaas komt er dan geen reactie meer. Onderbouwing of verantwoorden wat het gevolg is van Plan B ontbreekt. 'Verantwoorden willen we niet, we zaaien emotie en oogsten emocratie' is volgens mij het credo van de PvdD. Den Haag wordt overspoeld door beleidsvoering op basis van emotie en onkunde.

Negatief bejegend

We dragen als landbouw 5.500 euro per inwoner per jaar bij aan de staatskas. We zijn in Nederland koploper op het gebied van kennis, productie, efficiëntie, CO2-footprint, maar ook dierenethiek. Ondanks dat worden we opnieuw door de media negatief bejegend betreffende de toegenomen kalversterfte. Immers, de Rambam-uitzending waarin dode nuka's als groen gas worden verwerkt, is al weer van even geleden.

Dat de grote grazers die worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen ook naar Rendac gaan, is precies hetzelfde. 'Oostvaardersplassen produceren groen gas' zou het best goed doen.

Systemen

De landbouw werkt in systemen waardoor hoge kwaliteit en efficiëntie worden gehaald en geborgd. Het te klein geboren kalf past niet in dat systeem, ondanks alle inzet van de melkveehouder. Maar die situatie rechtvaardigt niet een veroordeling van het hele systeem. Dat doen de PvdD-aanhangers wel en ze zetten daarmee de totale landbouw voortdurend in een negatief daglicht.

De kosten wegen niet op tegen de baten en dan is het toch echt de economie die bepaalt. Landbouw is een economische bedrijvigheid; dat begrijpen veel mensen die wel eens op de boerderij komen nog. Helaas zijn er veel Nederlanders die er nooit meer komen. Die leven echt in de veronderstelling dat ze over een grote kinderboerderij regeren.

Economisch

Als biologisch melkveehouder ben ook ik economisch mijn bedrijfsvoering vorm aan het geven. Sorry als jullie dat niet past, maar mijn bedrijf is afhankelijk van een positief rendement en dat realiseer ik niet als ik ga hobbyen.

In de Volkskrant krijgen de 45 bedrijven die kalveren wel bij de koe houden extra aandacht. Prima. Maar weet wel dat het rendement op die bedrijven doorgaans wordt gehaald uit externe zaken die veelal zorg- of emotieverkoopgerelateerd zijn en niet uit het melkveebedrijf.

Prachtig

Biologisch is prachtig en ik ben blij dat ik heb ontdekt wat er allemaal mogelijk is om op deze manier melkveehouder te zijn. Dit betekent niet dat het allemaal heilig is of vanzelf gaat. Ook de traditionele landbouw in Nederland produceert een perfect gezond product. Ik durf zelfs te stellen dat de lengte van een humaan leven niet wordt bepaald door gangbaar of biologisch te eten.

Dat de gangbare landbouw zo afhankelijk is van de chemische industrie gaf voor mij de doorslag om biologisch te gaan ondernemen. Met recht ondernemen, want onder aan de streep moet er wel wat overblijven voor de nieuwe wereld, ook die van Plan B. Schijnbaar is dat voor de PvdD ook niet meer voldoende.

Wilfried Groot Koerkamp

Biologisch melkveehouder in Biddinghuizen

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer