'GroenLinks laat tanden op Schouwen-Duiveland nog niet zien'

Meer steun voor akkerranden op Schouwen-Duiveland. Hierop hoopt Pieter de Ruijter, voorzitter van de ZLTO-afdeling Schouwen-Duiveland, nu GroenLinks sinds maart met drie zetels in de gemeenteraad zit.

%27GroenLinks+laat+tanden+op+Schouwen%2DDuiveland+nog+niet+zien%27
© Ger Loeffen

'De aanleg van akkerranden is duur. Hier en daar loopt een project. Maar met een groene partij in het college kan de aanleg van akkerranden versnellen.' Ook ziet De Ruijter mogelijkheden voor beleid rond vrijkomende agrarische bedrijven.

'Het zijn nu nog de kleine bedrijven die worden verkocht aan burgers. Maar als er straks ook grotere bijkomen, is daar wel beleid voor nodig.' In juni twitterde de partij dat een motie om bijensterfte terug te dringen was aangenomen door de raad.

GroenLinks heeft haar tanden nog niet laten zien richting agrarische sector. De Ruijter betwijfelt of dat ook gebeurt in de gemeente die rond de driehonderd boeren en telers telt. 'De contacten met raadsleden zijn goed. Met z'n allen proberen we het te rooien.'

'Het Jesse Klaver-effect'

'Het Jesse Klaver-effect' noemt raadslid Ruud van de Laar van Schouwen-Duiveland als verklaring voor het feit dat zijn partij van 0 naar 3 zetels in de raad ging. 'Die man is populair. Daar plukken wij de vruchten van.' Maar ook zijn eigen optreden tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de ZLTO had volgens hem effect.

'Ik werd ijskoud ontvangen. Mensen waren verwonderd dat ik er was. Maar toen ik vertelde dat het boerenleven mij als boerenzoon niet vreemd is, ik aan Wageningen University & Research heb gestudeerd en er enorm veel mogelijk is als het gaat om innovatie van de landbouw, kreeg ik stemmen vanuit de zaal.'

'Geen tegenstelling'

Van de Laar ziet geen tegenstelling tussen boeren en GroenLinks. 'Het filmpje van de ZLTO dat tijdens de verkiezingsbijeenkomst werd gedraaid, leek erg op ons filmpje. We hebben dezelfde gedachte. We willen allemaal dat een boer een gezond bedrijf heeft met een goed inkomen dat hij kan overdragen, maar de weg van schaalvergroting is niet de juiste', zegt hij.

'Geen boer wordt er vrolijk van dat hij zich in de schulden steekt. We moeten het meer zoeken in de nichemarkt. De burger wil echt wel voor granen, zaden en bessen betalen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer