'GroenLinks heeft de tijdgeest mee'

'GroenLinks wil er geen veranderingen doorheen drukken', zegt fractievoorzitter Ellen Out van GroenLinks in Ede. In de Gelderse Vallei levert de partij ook wethouders in de gemeenten Leusden, Wageningen en Utrechtse Heuvelrug.

%27GroenLinks+heeft+de+tijdgeest+mee%27
© Martijn van Rossum

'We hebben als GroenLinks de tijdgeest mee', stelt Out. 'Als partij wijzen we er al jarenlang op dat het anders moet op het gebied van bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit en de bodem. Dat begint nu te landen en onze ideeën worden door steeds meer Nederlanders omarmd. Ook in de agrarische sector zelf wordt het geluid steeds meer gehoord en wordt bijvoorbeeld ingezet op het sluiten van kringlopen.'

Toch zullen veranderingen in de landbouw tijd kosten, volgens de fractievoorzitter. 'Het zal in goed overleg moeten, we kunnen het er niet doorheen drukken. Bovendien raken veel maatregelen direct de portemonnee van de agrariër. Daar moeten we goed over nadenken met elkaar en met de sector oplossingen voor vinden. We moeten vooral zoeken naar gezamenlijke belangen. Dan is de kans van slagen het grootst.'

Doorbraak

Out vindt het een goede ontwikkeling dat GroenLinks doorbreekt in plattelandsgemeenten. 'Op het platteland kunnen we meer van onze standpunten realiseren dan in de grote steden. Soms wordt gedacht dat wij alleen de partij van zonnepanelen en windmolens zijn. Maar GroenLinks staat voor veel meer.'

Voorzitter Fije Visscher van LTO Noord afdeling Gelderse Vallei ziet de opkomst van GroenLinks niet als bedreiging. Hij heeft al ervaring met GroenLinks in de gemeentebesturen van Wageningen en Nijkerk, waar GroenLinks samen met de D66 en PvdA vertegenwoordigd is in de lokale partij PRO21.

Visscher: 'Wij hebben daar prima ervaringen mee. Je moet als landbouw zorgen dat je met alle partijen goede relaties onderhoudt, niet alleen met partijen die vanouds meer aanhang hebben in de landbouw. Je kunt niet bepaalde partijen links laten liggen of je ertegen verzetten. Dan krijg je vanzelf een keer de deksel op de neus. Ik vind het ook wel een verrijking, want wie spiegelt de landbouw anders?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer