Van Roekel wil meer begrip voor boeren in raad

Agrarisch ondernemer Marian van Roekel uit Lunteren komt met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Ede namens het CDA. 'Ik wil meer begrip en aandacht voor boeren in de gemeentepolitiek.'

Van+Roekel+wil+meer+begrip+voor+boeren+in+raad
© Niek Stam

Boeren en tuinders vinden dat er in de gemeenteraden te weinig kennis is van de agrarische sector. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Nieuwe Oogst. 'Dat is reden voor mij om mezelf verkiesbaar te stellen', deelde Van Roekel in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen op Facebook.

Ook in een grote plattelandsgemeente als Ede speelt dat volgens de agrarisch ondernemer. 'De gemeentepolitiek is erg gericht op de hoofdplaats Ede. Het buitengebied en de boeren verdienen meer aandacht', vindt ze.

Verschillende takken

Van Roekel heeft samen met haar man Gerrit een bedrijf met verschillende takken. 'We hebben een paardenpension, loonbedrijf, foeragehandel en akkerbouwbedrijf.'

Ik hoop dat ik kan bijdragen om het vertrouwen bij boeren terug te winnen

Marian van Roekel, agrarisch ondernemer in Lunteren

Zelf werkt ze ook in de gehandicaptenzorg. 'Zowel op het boerenbedrijf als in de zorg heb ik met veel regelgeving en administratieve rompslomp te maken. We hebben in de gemeenteraad nuchter verstand nodig. Achter het bureau wordt van alles bedacht, maar het is beter als het van onderaf komt.'

Menselijk contact

De ondernemer prijst CDA-wethouder Willemien Vreugdenhil die het volgens haar niet schuwt om in de melkput te gaan staan. 'Het gaat om menselijk contact. Ik wil bij mensen op bezoek gaan en horen wat er leeft. Aan de koffietafel. In Ede speelt de fipronilcrisis heel sterk. Het helpt dan al als je gewoon meeleeft en je gezicht laat zien. Betrokkenheid vanuit de politiek is belangrijk.'

Bij boeren is volgens Van Roekel veel achterdocht. 'Ik hoop dat ik kan bijdragen om het vertrouwen terug te winnen. Boeren zijn erg argwanend, bijvoorbeeld als het gaat om handhaving. Natuurlijk kun je boeren niet de vrije hand geven. Maar het helpt al enorm als de aanpak van de gemeente gericht is op samenwerking. Dan krijg je veel meer begrip. Ik wil graag een gemeente die meedenkt.'

World Food Center

Gemeente Ede is heel actief in regio FoodValley en de ontwikkeling van het World Food Center. 'Dat is mooi, maar het is goed als mensen beseffen dat boeren dagelijks voor 'food' zorgen. Voor je het weet, zijn er grote plannen, maar mis je aansluiting met de lokale gemeenschap.'

Een ander thema dat belangrijk is op het platteland, is volgens Van Roekel veiligheid. 'Vooral drugsproblematiek neemt toe. Er worden regelmatig vaten met drugsafval gevonden. Boeren worden direct of indirect benaderd voor de verhuur van schuren. Het is bekend dat criminelen op zoek zijn naar locaties voor wietplantages of xtc-labs.'

Leefbaar buitengebied

In het Edese buitengebied gaan veel boerenbedrijven de komende jaren stoppen. 'Het is goed dat de gemeente onderzoek doet naar de toekomstplannen van boeren. We moeten het buitengebied leefbaar houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer