'Mijn ambitie is minister van Landbouw worden'

Meerdere jonge boeren in Friesland en Drenthe zijn na de verkiezingen op 21 maart met voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekomen. Zo ook de 23-jarige schapenhouder Tom Dekker in Nijeveen. Hij staat te popelen om zijn politieke carrière te beginnen.

%27Mijn+ambitie+is+minister+van+Landbouw+worden%27
© Ruud Ploeg

Dekker kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen een telefoontje van de burgemeester dat hij voor het CDA een plek in de raad van Meppel mag innemen. 371 voorkeursstemmen waren ruim voldoende om donderdag in het gemeentehuis te worden beëdigd.

'Ik sta goed bekend in de omgeving, doordat ik op Facebook stukken schrijf over politiek en natuurbeleid. Dat pikken media eruit. En mensen vinden mij schijnbaar een aardige jongen', verklaart hij.

Schapenhouder

Met de komst van de jonge schapenhouder, die ook stadsherder is, heeft Meppel sinds jaren weer een boer als raadslid. Dat is hard nodig, stelt Dekker. 'In de gemeenteraad leer je echt hoe de politiek werkt. Problemen in de directe omgeving kun je meteen aan de kaak stellen en dan kun je gepaste oplossingen bieden', geeft hij zijn drijfveren aan.

Een jonge ondernemer met zoveel politieke ambitie is zeldzaam

Tom Dekker, schapenhouder

Er is volgens hem nog veel onwetendheid over de agrarische sector. 'Ik wil laten zien hoe goed we het doen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. De natuurorganisaties en de landbouw staan nog te veel tegenover elkaar en ze bekken elkaar af. Dat moet veranderen.'

Om dat te bereiken is het van belang om de dialoog te zoeken met andere organisaties, zoals natuurorganisaties. 'Meppel is een stadsgemeente. Als ze de bij willen redden gaan ze dat in de stad niet redden. Ze gaan het ook niet redden als ze de boeren afkraken omdat zij gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, terwijl ze de bermen maaien wanneer deze twee dagen in bloei staan. Daarom is het goed om daarover in gesprek te gaan.'

Reilen en zeilen

De komende dagen volgt Dekker enkele workshops over het reilen en zeilen van een gemeenteraad. 'Ik ben de laatste tijd bij elke fractievergadering geweest. Je mag dan niets zeggen, maar je hoort veel. Anders ga je er heel blanco in.'

Als het aan de Nijevener ligt is zijn raadslidmaatschap slechts een opstapje. 'Mijn politieke ambitie is om minister van Landbouw te worden. Ook in Den Haag en de provincie weten ze van mijn bestaan. Zo heb ik al een dag meegelopen met Tweede Kamerlid Jaco Geurts en kennisgemaakt met de gedeputeerde van Drenthe. Zij hebben mij opgezocht. Een jonge ondernemer met zoveel politieke ambitie is zeldzaam', vertelt hij. 'Veel mensen vinden politiek een ver-van-mijn-bedshow, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.'

Tom Dekker, schapenhouder in Nijeveen.
Tom Dekker, schapenhouder in Nijeveen. © Ruud Ploeg

Ministerspost lonkt

Dat de ministerspost lonkt, steekt Dekker niet onder stoelen of banken. 'Ik zou morgen wel willen beginnen, maar ik moet me eerst maar bewijzen als raadslid en daarna als Statenlid. Sommige mensen zeggen dat ik minister wil worden om het loon. Maar daarvoor moet je niet de politiek ingaan. Mijn grootste kracht is dat ik mezelf blijf en niet naast mijn schoenen ga lopen.'

Voorzitter van de Agrarische Jongeren Ooststellingwerf Annelie van 't Klooster (24) uit Fochteloo en melkveehouder Wilfried Groot Koerkamp uit Biddinghuizen werden ook met voorkeursstemmen gekozen in de raad. Zij zien echter af van van het raadslidmaatschap. Van 't Klooster kan de zetel niet combineren met haar baan bij Dairy Academy.

Kiezersbedrog

Groot Koerkamp wil niet in de raad van Dronten. 'Vooraf heb ik aangegeven geen ambitie te hebben. Ik kom pragmatisch tijd te kort om een raadszetel op dit moment goed invulling te geven, dan is het toch heel legitiem om een kandidaat die hoger staat wel de uitdaging te gunnen en geven. Dat dit kiezersbedrog is, weerspreekt hij. 'Ik neem mijn verantwoordelijkheid door burgerraadslid te worden. Dan heb ik ook invloed op onderwerpen waarop de voorkeursstemmen zijn verdiend.'

De 31-jarige melkveehouder Erwin Brink uit Zwiggelte heeft wel politieke ambities. De zoon van gedeputeerde en voormalig LTO Noord-bestuurder Henk Brink komt in de raad van Midden-Drenthe. Melkveehouder Eline Vedder (38) uit Ruinerwold krijgt een CDA-zetel in gemeente De Wolden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer