'Steeds weer nieuwe mensen in huis halen'

In de meeste gemeenten zijn de lijsttrekkers van de grootste partijen druk bezig met het smeden van coalities voor de komende regeerperiode. Mede door de verdere versnippering van het lokale politieke landschap moeten de van oudsher boergezinde partijen steeds meer water bij de wijn doen.

%27Steeds+weer+nieuwe+mensen+in+huis+halen%27
© Meulenhof

Als er één politicus is met een grote agrarische achterban, dan is dat wel Harrie Verkampen uit Gemert. Hij nam deze week afscheid van de politiek na een loopbaan van 44 jaar in de Gemertse raad. Als lijstduwer voor het CDA kreeg hij toch nog 276 voorkeursstemmen. Genoeg voor een plek op het pluche, maar het is genoeg geweest voor Verkampen.

'De laatste vier jaar heb ik al een beetje vanaf de achterbank meebestuurd. Je moet daar niet te lang blijven zitten, dan zit je anderen in de weg. Je moet steeds weer nieuwe mensen in huis halen. Zo hebben we nu veel twintigers en ook veel vrouwen op de bovenste plaatsen. Het moet een afspiegeling zijn van de bevolking.'

Afspiegeling van de bevolking

Een afspiegeling van de bevolking betekent automatisch minder agrarische ondernemers in de lokale politiek. Hoe anders was dat in de beginjaren van Verkampen als politicus, eerst voor de KVP en later het CDA.

'Je moet er kort op zitten om de slag naar vernieuwing zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren'

Harrie Verkampen, oud-CDA'er

'Toen had 30 tot 40 procent van de volksvertegenwoordigers een agrarische achtergrond. Maar dat is verleden tijd. Ondanks dat heb ik veel vertrouwen in onze partij. Er zitten genoeg mensen met kennis van zaken als het over de agrarische sector gaat.'

Boereninbreng blijft volgens Verkampen belangrijk. 'Alleen dan kun je met iedereen in gesprek blijven. Zeker bij het provinciale veehouderijbeleid moet je er kort op zitten om de slag naar vernieuwing zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.'

'Winst SP geen bedreiging'

Verkampen ziet de winst van de SP niet als een bedreiging voor de lokale land- en tuinbouw. 'De SP heeft hier een behoorlijke achterban, dus die zetels zijn niet meer dan logisch. Ik zie dat ook niet als een probleem. Discussie is prima, zolang je deze maar op inhoud voert.'

Fruitteler Marcel van de Bosse uit Serooskerke is in Veere raadslid voor de SGP-ChristenUnie. Zijn partij is samen met PvdA/GroenLinks de grootste geworden. De afgelopen vier jaar zaten deze combinatiepartijen samen met het CDA aan het Veerse roer. Ook nu lijken de tegenpolen tot elkaar veroordeeld. 'De besprekingen zijn in volle gang, dus daar kan ik nog niets over zeggen', zegt Van de Bosse.

• Bekijk ook: Boer uitstervend ras in gemeentepolitiek

De samenwerking met de PvdA/GL verliep volgens hem niet altijd even soepel als het om agrarisch gerelateerde onderwerpen ging. 'Ze liggen dan wel eens dwars, maar we komen er altijd wel uit. Het gaat vaak om parate kennis en mensen die geen agrarische achtergrond hebben, weten vaak niet hoe de hazen lopen. Dan is het belangrijk dat je het goed uitlegt. Andersom geldt dat ook.'

Twee agrarische ondernemers in raad

In West Maas en Waal zijn twee agrarische ondernemers in de raad gekozen: Frans van Echteld (FDWamel) en René Cruijsen (VVD). Jan van Lent, voorzitter van de plaatselijke ZLTO-afdeling, is niet ontevreden. 'De agrariërs kunnen in West Maast en Waal en Druten via hun fracties hun invloed laten gelden. Hier hebben we de hele raadsperiode profijt van. De intensieve lobby heeft zijn vruchten afgeworpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer