Gelderland geeft fout taxaties toe

De provincie Gelderland heeft begin dit jaar fouten gemaakt. Hierdoor zijn onverwacht veel percelen in ganzenrustgebieden niet getaxeerd. Dat geeft het provinciebestuur toe in de beantwoording van Statenvragen van de SGP.

Gelderland+geeft+fout+taxaties+toe
© niels de vries

De provincie wil nu alsnog een vergoeding voor deze percelen uitkeren als in het voorgaande jaar (2017) ook schade is vastgesteld op deze percelen en een vergoeding is uitgekeerd. Taxaties kunnen in hier immers niet meer worden uitgevoerd, omdat de rustperiode voor ganzen al lang voorbij is en veel gras is gemaaid. Grondgebruikers moeten hiervoor een verzoek indienen bij BIJ12.

• Lees ook: Weg is het geld voor 'weidesysteem' ganzen

Volgens de provincie kan echter geen hectaretoeslag worden verleend als de subsidieregels zich hiertegen verzetten. Het gaat daarbij om percelen waarop gebruiksbeperkingen gelden. Wat dit precies inhoudt, wordt niet duidelijk gemaakt in de beantwoording.

Automatische taxatie

In ganzenrustgebieden mogen ganzen niet be- of verjaagd worden. In ruil daarvoor zorgt de provincie voor automatische taxatie van de percelen. De boer betaalt geen behandelbedrag en heeft geen eigen risico. Hij ontvangt een vergoeding van 50 euro per hectare waarop ganzenschade is getaxeerd. Daarbovenop wordt de daadwerkelijke schade uitgekeerd.

'Nu we ervaring hebben opgedaan over de jaren 2016 en 2017, blijkt dat op ongeveer de helft van de oppervlakte van het ganzenrustgebied geen schade ontstaat', laat de provincie weten. 'In overleg heeft onze gezamenlijke uitvoeringsorganisatie BIJ12-Faunafonds daarom aan de voorkant nog eens kritisch gekeken naar de uit te voeren taxaties. Die zijn relatief duur en dat geld moet doelmatig worden besteed.'

Gecombineerde Opgave

Het faunafonds heeft vervolgens begin dit jaar de nieuwe werkwijze doorgevoerd, waarbij gekeken is naar wat boeren opgeven in de Gecombineerde Opgave. De boeren en LTO Noord zijn nooit geïnformeerd over deze gewijzigde aanpak.

De provincie heeft daarbij naar eigen zeggen een verkeerde inschatting gemaakt. 'Onze inschatting was dat het om een beperkte wijziging zou gaan en zo nodig een toelichting ter plaatse door de taxateur kon volstaan. Dit hadden we kunnen voorkomen door hier vooraf meer afstemming over te hebben met betrokkenen.'

LTO blij met vergoeding

LTO-bestuurder Dirk Dekker van regio Oost is blij met de toezegging. 'Het vertrouwen is hiermee voor een stuk hersteld. We moeten zuinig zijn op deze regeling waarvoor veel draagvlak is. Het is een voorbeeld voor andere provincies. De afspraak is dat we in 2020 het beleid evalueren. Als er tussentijds iets gewijzigd wordt, kan dat niet zonder overleg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer