Groningen+stelt+evaluatie+ganzenakkoord+uit
Nieuws
© DIRK HOL

Groningen stelt evaluatie ganzenakkoord uit

Provincie Groningen stelt de evaluatie van het Groninger Ganzenakkoord uit. Dat heeft de provincie samen met betrokken partijen als LTO Noord en natuurorganisaties afgesproken.

Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf dit woensdag in de vergadering van de commissie Ruimte, Natuur en Leefbaarheid aan. Volgens de gedeputeerde zijn er nog te weinig metingen om een goede evaluatie te doen. 'We zijn tot de conclusie gekomen dat op basis van een meetreeks het in drie jaar wat lastig is om een goed waardeoordeel vast te leggen.'

Staghouwer verwacht dat de evaluatie verschoven wordt naar 2019 of 2020. 'Dan kunnen we iets meer zeggen over de toename of afname van het aantal ganzen en de gevolgen van de schadebestrijding.'

Opschorten

Partij voor de Dieren vroeg of het 'doodschieten van de ganzen' opgeschort kan worden tot bekend wordt 'of het daadwerkelijk nut heeft'. Staghouwer stelt dat het college dat niet gaat doen. 'We hebben heldere afspreken over het ganzenakkoord gemaakt. We gaan niet eenzijdig het ganzenakkoord opzeggen.'
Vier jaar geleden bereikten LTO Noord en natuurorganisaties een akkoord over de aanpak van ganzen in Groningen. In het akkoord staan afspraken voor een periode van zes jaar.

Schade

Daar is drie miljoen euro voor beschikbaar. Doel van het Groninger akkoord is om ervoor te zorgen dat de verschillende ganzenpopulaties in stand blijven, maar dat de schade die zij veroorzaken niet toeneemt. Dat gebeurt door foerageergebieden aan te wijzen en afspraken te maken wanneer en waar ganzen met rust worden gelaten of juist verstoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer