Opnieuw+vragen+over+ganzenrustgebieden
Nieuws
© Ruud Ploeg

Opnieuw vragen over ganzenrustgebieden

Het Gelderse SGP-Statenlid Bennie Wijnne stelt opnieuw vragen aan het provinciebestuur over de schadetaxaties in ganzenrustgebieden. Sinds dit jaar worden op een groot aantal percelen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen taxaties meer uitgevoerd.

In een eerdere vergadering stelde het Statenlid al mondelinge vragen over het onderwerp. Nu er steeds meer duidelijk wordt, heeft hij over dit onderwerp schriftelijke vragen ingediend. In de ganzenrustgebieden mogen ganzen niet be- of verjaagd worden. In ruil daarvoor krijgen boeren een vergoeding per hectare en een vergoeding voor de daadwerkelijk geleden schade.

Wijnne: 'In april van dit jaar meldde een aantal leden van LTO dat er sprake was van wijzigingen in de manier van taxeren. LTO heeft toen navraag gedaan bij de provincie. Haar reactie daarop was dat er geen sprake is van wijziging van het beleid. Enkel een beperkt aantal percelen is niet getaxeerd omdat daar geen ganzenschade aanwezig kon zijn. Daarna bleven de meldingen echter aanhouden. Dit was reden voor ons om dit probleem nader te onderzoeken.'

Natuurlijk grasland

LTO Noord gaat er vanuit dat ongeveer 20 procent van de percelen niet is getaxeerd. Boeren in de ganzenrustgebieden melden dat zij hierover niet vooraf zijn geïnformeerd. Het zou gaan om percelen met natuurlijk grasland en om percelen die gehuurd worden van natuurorganisaties. In de praktijk melden zich echter ook boeren met ' gewoon' productiegrasland. Bovendien, zo stelt LTO Noord, is er ook op natuurlijk grasland productieverlies, doordat ganzen de percelen kaalvreten.

De Gelderse SGP-fractie wil weten of er wijziging van het beleid heeft plaatsgevonden. Ook wil de fractie weten waarom boeren niet zijn geïnformeerd. Volgens de SGP heeft de beleidswijziging geleid tot onrust onder boeren en tast het ook het draagvlak aan bij LTO Noord en de boeren aan voor de Gelderse ganzenrustgebieden.

Vergissing

Voormalig gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf op de eerdere mondelinge vragen aan dat het uitkeren van ganzenschade op natuurlijk grasland tegen de eigen beleidsregels van de provincie is. De uitkering van deze schade was 'een vergissing in uw voordeel, zoals ze bij het spel Monopoly zeggen'. Van Dijk heeft vorige maand afscheid genomen van de provincie. De nieuwe verantwoordelijk Gedeputeerde is Peter Drenth.

Volgens LTO Noord zijn hierover echter nooit afspraken gemaakt en zou het beleid pas in 2020 geëvalueerd worden. De belangenorganisatie is dan ook niet te spreken over het 'tussentijds aanpassen van de spelregels'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer