Supermarkt gaat voor volledig biologische varkensvleesketen

Een 100 procent Belgische biologische vleesketen. Dat wil supermarkt Colruyt samen met adviesbureau biovar.be en slachterij Delavi opzetten.

Supermarkt+gaat+voor+volledig+biologische+varkensvleesketen
© pixabay

BioVar.be zal, samen met varkenshouders, zorgen voor het aanleveren van voldoende biologische varkens en Delavi zorgt voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group verwacht het varkensvlees vanaf de zomer van 2019 te kunnen aanbieden, meldt Vilt. De supermarkt zet in op het zoveel mogelijk verkopen van producten van Belgische oorsprong.

De productie van Belgisch biologisch varkensvlees was hiervoor echter te beperkt. Dat was reden voor verschillende partijen om de handen ineen te slaan. Daarop heeft varkensservice- en adviesbedrijf Hapro, dat zelf ook varkens houdt, besloten om onder de naam Biovar.be de biologische varkenssector een boost te geven.

Omschakeling

Hapro zocht eerst in zijn netwerk van varkensbedrijven naar varkenshouders die de omschakeling naar bio wilden maken, maar dat bleek niet zo eenvoudig. 'Uiteindelijk gaat het om een grote stap, met zware investeringen en niet elk bedrijf is geschikt voor biologische productie. Zo moet je voldoende mestafzet naar biogrond hebben en moet er buitenloop voor de varkens zijn', legt Wim Haeck, zaakvoerder van Hapro uit.

Vervolgens besloot het bedrijf zelf biologische varkens te gaan houden met honderd zeugen. Binnen de keten wordt vraaggestuurd en transparant geproduceerd. Dit moet zorgen voor een correcte prijs. De samenwerking is voor vijf jaar vastgelegd en de ketenpartijen mogen in dit segment enkel handelen met Colruyt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer