Slachterijen+zetten+rem+op+vleesvarkensprijzen
Achtergrond
© Henk Riswick

Slachterijen zetten rem op vleesvarkensprijzen

Ondanks een krapper wordend aanbod houden slachterijen een stijging van de vleesvarkensprijzen tegen. Vion hield de varkensprijs afgelopen week ongewijzigd op 1,45 euro per kilo. Ook de Duitse slachterij Tönnies veranderde de prijs niet.

De Duitse internetvarkensbeurs verkocht deze week 1.500 varkens voor gemiddeld 2 cent per kilo minder dan een week eerder. Na een stijging van 3 cent vorige week is de Duitse Vereinigungspreis weer teruggevallen naar het niveau van 1,44 euro.

Al met al is er sprake van een zich stabiliserende prijs, terwijl de handel had verwacht dat de vleesvarkensnoteringen zouden doorstijgen. Sinds het voorjaar probeert de varkensprijs omhoog te klimmen uit een prijsdal, maar het starten van een periode met een structureel hoger prijsniveau lukt nog niet echt.

Groei niet optimaal

Al enkele weken is er geen overaanbod aan vleesvarkens meer. Bij een kleiner aanbod nemen de slachterijen alle varkens vlot op en dreigt krapte. Dat heeft onder meer te maken met het warme weer van de afgelopen weken, waardoor de varkens niet optimaal groeiden.

Er is sprake van een zich stabiliserende prijs, terwijl de handel had verwacht dat de vleesvarkensnoteringen zouden doorstijgen

Voor vleesvarkenshouders is het huidige prijsniveau te laag voor een redelijk saldo. Dat komt vooral doordat ze de hokken vol met dure biggen hebben liggen. De varkens die de komende weken naar de slachterij gaan, hebben als big tegen de 50 euro gekost. Om dat goed te maken, zou de varkensprijs zeker 10 cent hoger moeten zijn.

Europese afzetmarkt

De Europese afzetmarkt voor varkensvlees is redelijk positief gestemd. Vooral de minder kostbare delen als schouders, middels en buiken vinden vlotter hun weg naar de afnemers. Het vroege begin van het barbecueseizoen levert daaraan een positieve bijdrage. Toch is er bij de afzet van nekken nog steeds sprake van prijsdruk.

Ook de afzet van hammen loopt stroef. Dit lijkt de hoofdreden dat slachterijen de handrem op de varkensprijs proberen te houden.

Volop bezet

De varkensprijzen in Duitsland vormen geen stimulans voor Nederlandse varkenshouders en handelaren om de vette varkens aan Duitse slachterijen te verkopen. Om die reden zijn de slachterijen in Nederland volop bezet.

Vooral varkenshouders die deelnemen aan een marktconcept, kunnen in Nederland de beste prijs krijgen. Nederlandse slachterijen slachten momenteel meer dan 300.000 varkens per week.

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer