'Actie broodnodig voor behoud vleesvarkensplaatsen'

'De verhouding tussen de bigproductie en het aantal vleesvarkensplaatsen in Nederland wordt steeds schever', zegt Henk van Kuyk van De Heus. Volgens hem is nu actie nodig. 'Veel vleesvarkenshouders twijfelen aan de toekomst. Extra rendement is broodnodig.'

%27Actie+broodnodig+voor+behoud+vleesvarkensplaatsen%27
© De Snuitgeverij

Waarom juist nu in actie komen?

'Het jaar 2020 wordt cruciaal vanwege de stoppersregeling. Als varkenshouders nog twijfelen, is nu actie nodig. Veel bedrijven moeten nog investeren in asbestverwijdering, emissiebeperking, hokinrichting en stalklimaat, om klaar te zijn voor de toekomst. Hoeveel bedrijven stoppen, is afhankelijk van het economisch perspectief.'

Bied vleesvarkenshouders economisch perspectief, zodat zoveel mogelijk plaatsen behouden blijven

Henk van Kuyk, Sectorhoofd Varkens bij De Heus

De keten moet zich inspannen om plaatsen te behouden?

'Ja. Het bedrijfsleven moet zorgen dat het financieel aantrekkelijk is om door te gaan. Uit analyse blijkt dat 71 procent van de bedrijven met 1.000 tot 2.000 vleesvarkens structureel 16 euro te weinig voerwinst per plaats realiseert. De oorzaken van twijfel zijn de toenemende kosten, lage rendementen en noodzakelijke investeringen.'

Waarom is het behouden van deze categorie bedrijven belangrijk?

'Het gaat om ongeveer een miljoen vleesvarkensplaatsen. Ofwel: drie miljoen biggen extra exporteren, of de toegevoegde waarde tot vleesvarken in eigen land houden. We praten hier over bijna een vijfde van het totaal aantal vleesvarkensplaatsen in Nederland.'

Wat behelst het concept 2020?

'Bedrijven extra inkomensperspectief bieden via een betere diergezondheid en voeding. Met het bedrijfs-all-in-all-out-systeem kunnen al flinke slagen worden gemaakt. Als ook de HyCare-aanpak wordt toegepast, dan stijgt de voerwinst nog forser. We hebben drie jaar ervaring met de integrale hygiëneaanpak en weten dat gezonde varkens 5 tot 10 procent meer vreten en met ons HyCare-voer meer dan 900 gram per dag groeien. Een 10.000 tot 25.000 euro hogere voerwinst is realistisch.'

Dat vraagt om een andere handelsstructuur?

'Om voort te bestaan is extra rendement hard nodig. Het in een keer opleggen van grote koppels biggen draagt daar flink aan bij. Wel zijn er dan meer prijsrisco's bij de afzet van de varkens. Daarom biedt De Heus verschillende concepten voor bedrijven die toekomstklaar zijn.

'Voor ondernemers die na overschakeling voor zekerheid gaan, hebben wij partners die daaraan mee willen werken. Dat zijn voergeldgevers: handelaren, biggenintegraties en grotere vermeerderaars om restbiggen slachtrijp te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer