Saldo vleesvarkens in de lift

Door de hogere opbrengsten en lagere voerkosten, was het saldo van vleesvarkens in juli hoger dan in juli 2015. Dat blijkt uit cijfers van het LEI

Saldo+vleesvarkens+in+de+lift
© Nieuwe Oogst

Voor het gestandaardiseerde bedrijf met 1.800 vleesvarkens, waar het LEI de berekeningen op baseert, was het saldo in juli bijna 6.000 euro hoger dan in 2015, vooral door hogere opbrengsten.
De opbrengstprijzen zijn 20 procent hoger dan vorig jaar juli, per kg geslacht gewicht ligt de opbrengstprijs 26 cent hoger. Daardoor zijn de opbrengsten in juli 11.500 euro hoger geworden en zijn de marges verder gestegen.

Biggenprijzen

Maar niet alleen de vleesvarkensprijzen stegen, ook de biggenprijzen zijn flink aangetrokken. De biggenprijzen in de afgelopen maanden stegen verder naar ruim 50 euro per stuk. Dat betekent dat vleesvarkenshouders daardoor circa 7.600 euro meer betalen voor de biggen dan in juli vorig jaar.
De voerkosten zijn wel bijna 2.000 euro lager dan vorig jaar. Uiteindelijk is het saldo duidelijk hoger dan vorig jaar en dat is volgens het LEI, voldoende voor het behalen van een positief inkomen, na aftrek van de overige kosten.

Afzet varkensvlees

Tot en met april waren de opbrengstprijzen gedrukt door het grote aanbod van varkensvlees. Daarna is de afzet van varkensvlees(producten) verbeterd, vooral door meer EU-export naar Azië. De EU exporteerde in het eerste kwartaal 390 miljoen kilogram varkensvlees naar China; dat is 77 procent meer dan het eerste kwartaal van 2015. Voor het vierde kwartaal van 2016 verwacht de Europese Commissie een 2,4 procent lagere varkensvleesproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer