Bedrijfshygi%C3%ABne+varkenshouder+moet+beter
Nieuws
© Twan Wiermans

Bedrijfshygiëne varkenshouder moet beter

'Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren, levert te veel risico's op', stelt directeur Paul Bens van DLV Advies.

'Varkenshouders moeten goed nadenken of dit systeem vol te houden is op hun bedrijf. Het mooiste is dat je naar 'all-in-all-out' per bedrijf of stal gaat. In ieder geval moet de hygiëne veel beter', zegt Bens. Hij doelt op zowel de externe als de interne biosecurity. Die noemt hij op veel bedrijven niet goed genoeg.

Met een betere hygiëne kan de gezondheidsstatus op het bedrijf volgens Bens, flink omhoog. 'Zeugenbedrijven kunnen dan naar minder vaccinaties per big. Een enorme kostenbesparing.'

Meerwaarde uit concepten'

Op vleesvarkensbedrijven kan de groei omhoog en kunnen de voerkosten omlaag, aldus Bens. 'Het huidige gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laat. Als de groei 10 procent stijgt, komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit.' Voor een goede toekomst, geeft Bens aan, is het daarna nodig meerwaarde uit varkens te halen via concepten of ketenvorming.'

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer