'Voerkosten belangrijker dan groei'

Zeventig procent van de vleesvarkenhouders haalt de kritische voerwinst niet. Om dat te veranderen adviseert Paul Bens van DLV Intensief Advies allereerst de overwinst te verbeteren. Dat is zoeken naar een optimum dat per bedrijf verschilt.

%27Voerkosten+belangrijker+dan+groei%27
© Twan Wiermans

Te volle stallen en te veel druk op de gezondheid maken het realiseren van dat optimum lastig. 'Met minder naar meer. Voerkosten zijn belangrijker dan groei', luidt het standpunt van Bens. De cijfers die hij de vleesvarkenshouders voorschotelt tijdens de avond van Preferent KI liegen er niet om.

De gemiddelde voerwinst voor vleesvarkens gehouden op 0,8 vierkante meter ligt al jaren op 77 euro, terwijl de uitschieters al jaren nivelleren. Zijn verwachting is dat de voerwinst in 2018 ongeveer gelijk zal zijn aan die van 2017 (82 euro). De aanwezige varkenshouders hadden daarover echter zo hun twijfels.

Wie over tien jaar de omvang van zijn bedrijf wil verdubbelen, moet daarvoor 20 euro per plaats per jaar reserveren. 'Dat betekent dat de voerwinst elk jaar boven de 130 procent moet zijn.' Uit de cijfers die DLV Advies vastlegt, blijkt dat slechts 30 procent van de vleesvarkenshouders dat ook waarmaakt.

'De resterende 70 procent moet dat dus niet willen. Zij hebben niet het rendement dat bij die doelstelling past', geeft Bens aan. Hij rekent voor dat 3 euro verschil in kritieke voerwinst op 6.000 varkens 18.000 euro verschil maakt. In de praktijk is de voerwinstspreiding op dat aantal dieren meer dan 150.000 euro.

Hogere groei

Bens stelt vast dat de genetica en basisgezondheid niet goed worden benut en mesters gemiddeld geld achter hun vleesvarkens aanschuiven. Met een lagere hokbezetting, een iets langere leegstand en werken met all- in, all-out kan daarin verandering worden gebracht.

Bens realiseert zich dat dit bij velen indruist tegen het gevoel, maar de keerzijde noemt hij onder andere lagere gezondheidskosten en een toeslag op het leveren van grotere koppels. 'Als bijvangst een beter technisch resultaat. Zie je kans om 75 gram betere groei te realiseren, dan levert je dat 7 euro per big extra op. De bezettingsgraad zou dan zelfs 10 procent mogen dalen.'

Waar het in essentie om gaat, aldus Bens, is dat je als ondernemer geld verdient aan de varkens die je hebt. Uit de cijfers die hij laat zien, blijkt dat de voerkosten drie keer zwaarder doortellen in de voerwinst dan de groei.
Bens: 'Van de vleesvarkenbedrijven in Nederland haalt de top 20 met een EnergieWaarde-opname van 2,35 een EW-conversie van 2,64 met 827 gram groei. Die groei moet bij deze EW-opname hoger kunnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer