Limburgse+boeren+voorzien+brandweer+van+water
Nieuws
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Limburgse boeren voorzien brandweer van water

Limburgse boeren gaan de brandweer ondersteunen bij eventuele natuurbranden als gevolg van de droogte. Woensdag is een oproep uitgegaan om grondwaterputten aan te melden waaruit bluswater opgepompt kan worden.

Net als in andere delen van het land zijn ook in Limburg de natuurgebieden erg droog. Dat vergroot de kans op brand. Een extra probleem is dat lang niet overal oppervlaktewater beschikbaar is om te blussen.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg hebben daarom LLTB-leden die de beschikking hebben over een grondwaterput, opgeroepen die putten ter beschikking te stellen in geval van calamiteiten, zoals een natuurbrand. Alle leden hebben daarover woensdag een email ontvangen.

Schade beperken

'We moeten er samen alles aan doen om eventuele schade aan onze natuur en het buitengebied te voorkomen en te beperken', zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. 'Boeren en tuinders zijn zich heel bewust van hun rol in de samenleving.'

De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. 'We hebben de leden die gebruik maken van een grondwaterput verzocht op korte termijn te reageren of de brandweer gebruik mag maken van hun waterput in geval van een natuurbrand”, aldus Har Frenken, bestuurslid bij Waterschap Limburg.

De LLTB en Waterschap Limburg verzamelen en analyseren alle gegevens en treden zo snel mogelijk in overleg met relevante instanties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer