EU%2Dlandbouwkoepel+vreest+gevolgen+ernstige+droogte
Nieuws
© Koos Van Der Spek

EU-landbouwkoepel vreest gevolgen ernstige droogte

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca trekt aan de alarmbel. Door de droogte in veel Europese landen verwacht de landbouwkoepel een 6 procent lagere graanoogst dan vorig jaar.

Als gevolg van de extreme weersomstandigheden heeft Copa-Cogeca deze week nieuwe opbrengstschattingen vrijgegeven voor de graanoogst en oliehoudende zaden in de EU. Een daling van 6 procent ten opzichte van 2017 betekent een totale opbrengst van 273,8 miljoen ton.

Max Schulman, groepsvoorzitter Granen van Copa en Cogeca: ‘Boeren in sommige Midden-Europese en noordelijke landen - Estland, Letland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Polen, Duitsland en Finland - zijn getroffen door ernstige droogte, die catastrofale proporties aanneemt. Tegelijk zijn in er in sommige zuidelijke landen - Iberisch schiereiland, Italië, en Frankrijk - overstromingen geweest.’

Nederland

Voor de aardappelen en suikerbieten lijkt de situatie in onder andere Nederland en België gemiddeld genomen nog redelijk in orde. Het is wel van belang dat het binnenkort serieus gaat regenen, anders neemt de droogteschade snel toe.

Boeren zijn betroffen door ernstige droogte, die catostrofale proporties aanneemt

Volgens Copa-Cogena is het gewenst om boeren die leiden aan de extreme klimatologische omstandigheden te ondersteunen. De EU-commissie en de lidstaten zouden instrumenten moeten implementeren om de nadelige effecten te verzachten.

Watervoorraden

Uit het Copa-Cogenca rapport ‘State of Water’ blijkt dat hergebruik van water en slimme landbouwtechnieken belangrijke manieren zijn om op watervoorraden te besparen en de waterkwaliteit te verbeteren.

De Europese landbouworganisatie onderstreept in het rapport de grote vooruitgang die Europese boeren en coöperaties hebben geboekt om de kwaliteit van het zoete water in Europa te verbeteren. Tegelijk moet er nog werk worden verzet, meldt het rapport.

Niels Peter Norring van Copa-Cogeca: ‘Er is door boeren in de EU en coöperaties in het laatste decennium op milieugebied een aanzienlijke vooruitgang geboekt, dit als gevolg van de strenge milieuregels in het kader van de Gemeenschappelijk landbouwbeleid. De landbouwsector zal blijven bijdragen aan een duurzaam gebruik van water, één van de prioriteiten van het toekomstige GLB-beleid.’

Precisielandbouw

In deze context speelt precisielandbouw een cruciale rol, denkt Norring. ‘Door slimme landbouwtechnieken zullen we in staat zijn om natuurlijke hulpbronnen efficiënter te beheren en de milieu-impact te minimaliseren. Met training, advies, kennisuitwisseling en financiële prikkel is dit te versterken.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer