2018+bij+5+procent+droogste+jaren
Nieuws
© DIRK HOL

2018 bij 5 procent droogste jaren

Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van 155 millimeter hoort 2018 vanaf 1 juli officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906.

Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was, aldus Weeronline. Omdat komende twee weken amper neerslag wordt verwacht, stijgt het neerslagtekort naar 210 millimeter. Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter.

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer neerslag verdampt dan uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot

In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar ruim 200 millimeter Normaal is begin juli sprake van een neerslagtekort van circa 80 millimeter.

Vaker droogte

Afgelopen jaren hadden we vaker te maken met droogte. Zo liep het landelijk neerslagtekort in de zomers van 2015, 2010 en 2006 op naar ongeveer 200 millimeter. In de tweede helft van de zomer werd het natter, waardoor het tekort snel afnam.

Komende week blijft het zonnig, droog en staat er een droge noordoostenwind. Op zulke julidagen kan maar liefst 7 millimeter per dag verdampen. Daardoor overtreffen we deze jaren en stijgt het neerslagtekort half juli naar 210 millimeter, aldus Weeronline.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer