Telers+wachten+op+serieuze+regen
Nieuws
© Pixabay

Telers wachten op serieuze regen

'Overal is het droog en ook in de Achterhoek is het water op', zegt Hans Eelderink uit Zelhem. 'Van elke tien aardappelknollen per plant blijven er misschien zes of acht over. Je mist daardoor snel enkele tientallen procenten opbrengst.'

Eelderink kan het neerslagtekort op zijn circa 180 hectare grote bedrijf aanvullen met drie beregeningshaspels. 'Twee haspels zijn nodig voor de bloembollen. Die heb ik nu drie keer beregend. De derde haspel gebruiken we in de aardappelen. Op dit moment staat het gewas er redelijk goed bij.'

Het is nog vroeg in het seizoen, stelt Eelderink. Hij hoopt op een groeizame periode. 'Als het volgende week serieus gaat regenen, zal de schade in aardappelen nog meevallen. Als de regen uit blijft, kan de schade snel oplopen naar misschien wel 40 procent.'

170 millimeter neerslagtekort

Het neerslagtekort gaat deze week landelijk naar zo'n 150 millimeter en dat is ongeveer gelijk aan de 5 procent droogste jaren. De vijftiendaagse verwachting is dat het neerslagtekort uitkomt op zo'n 170 millimeter. In het recordjaar 1976 zat het neerslagtekort rond deze tijd op ongeveer 200 millimeter.

De gebieden met het grootste tekort aan neerslag bevinden zich in Twente, de Achterhoek, Noordoostpolder, Flevoland, delen van Limburg en de noordelijke delen van Gelderland en Overijssel. Dit blijkt uit overzichten van het KNMI.

In Noord- en Midden-Limburg is het sinds 18 juni verboden om water uit beken en rivieren te halen om akkers en weilanden te beregenen. Ook in Zeeland gelden in enkele gebieden beregeningsverboden.

Zuidwesten

Teeltadviseur Ronnie van Maldegem van Van Iperen vertelt dat in het Zuidwesten de gevolgen van de droogte nog mee lijken te vallen. 'Natuurlijk is het ook hier droog en is dat terug te zien aan diverse gewassen. Waar mogelijk wordt intensief beregend. Dat is ook wel nodig als je nagaat dat een volgroeid aardappelgewas op een zonnige dag 7 tot 10 millimeter water verdampt.'

Op het oog staan de meeste akkerbouwgewassen in Zeeland en Zuid-Holland er goed bij. Volgens Van Maldegem laten suikerbieten - zoals altijd - het loof snel hangen als de droogte langer aanhoudt. 'Maar de enige schade die we tot dusver verwachten, heeft betrekking op een iets lagere opbrengst voor de vroegere aardappelen. De andere gewassen hebben nog voldoende tijd om zich te herstellen.'

Het droge weer heeft invloed op de termijnmarkt van aardappelen. De termijnmarkt zette begin deze week een nieuwe hoogste prijs neer van 17,70 euro per 100 kilo, meldt De Vries & Westermann.

Mede-auteur: Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer