Wetterskip+controleert+keringen+vanwege+droogte
Nieuws
© William Hoogteyling

Wetterskip controleert keringen vanwege droogte

Wetterskip Fryslân gaat in de tweede week van juli de regionale waterkeringen controleren in Zuidwest-Friesland. Het gaat om zo'n 500 kilometer die risicogestuurd worden nagekeken, stelt boezembeheerder Pier Schaper van Wetterskip Fryslân.

Dit gebeurde voor het laatst vijf jaar geleden.

Door de aanhoudende droogte is de kans op verdroging van de waterkeringen groot. Hierdoor kan het water door de kering sijpelen.

Sinds 1 april is er voor Friesland een neerslagtekort van 130 millimeter. Bij 150 millimeter worden de keringen gecontroleerd.

Gezien de weersverwachting sluit Schaper het niet uit dat alle dijken in Friesland moeten worden gecontroleerd. Dat gebeurt bij een neerslagtekort van 200 millimeter. 'We gaan het droogtejaar 1976 achterna, 2018 hoort nu al tot de 5 procent droogste jaren.'

Beregeningsverbod

Daarbij is volgens de medewerker van het Wetterskip de kans reëel dat de negen waterschappen rond de IJssel en het IJsselmeer over enkele weken een beregeningsverbod gaan instellen, eerst voor gras, daarna voor andere gewassen. Het IJsselmeer wordt voornamelijk gevoed door de IJssel, die zijn water vooral uit de Rijn krijgt.

'De verwachting is dat het de komende tijd in Midden-Europa ook droog blijft. De afvoer van de Rijn, die deels een regenrivier is, zal hierdoor snel afnemen, terwijl de vraag juist toeneemt. Als de droogte aanblijft zal het mij niet verbazen dat we met een verbod moeten komen. In Friesland is een beregeningsverbod vanwege droogte uitzonderlijk.'

In Noord- en Midden-Limburg is het sinds 18 juni verboden om water uit beken en rivieren te halen om akkers en weilanden te beregenen. Ook in Zeeland gelden in enkele gebieden beregeningsverboden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer