Melkveehouder helpt aardappelpercelen nat te houden

Melkveehouder Arnold van Schriek uit Netterden helpt met zijn beregeningsinstallatie een bevriende akkerbouwer uit de brand. Maar behalve die aardappelpercelen, maak hij zich zelf ook zorgen. 'Als het nog drie weken droog blijft, hou ik mijn hart vast voor de mais.'

Het is kurkdroog in sommige delen van Nederland, overal zijn boeren aan het beregenen. 'Normaal is dat niet nodig, maar het is al weken kurkdroog. We hebben voor ons eigen melkveebedrijf een vrij grote installatie, daarom ben ik nu bij een kameraad de aardappels aan het berekenen', vertelt Van Schriek.

'Je kunt het ook goed zien, het zijn allemaal droge kluiten. Wat dieper is de grond nog mooi vochtig, maar om stilstand te voorkomen, worden ze nu toch beregend.'

Kopeind

De installatie brengt 30 millimeter water op het perceel. 'We maken eerst het kopeind nat tot daar die 30 millimeter op ligt. Daarna rolt hij met 30 meter per uur op. Hij zal vannacht om 3 uur klaar zijn', weet de melkveehouder.

Dan moet meteen de installatie worden verzet om geen tijd te verliezen. 'We zitten op dit moment met het probleem dat het te hard waait om goed te beregenen. Er moet ook wel water beschikbaar zijn, want als er geen bron zit, kunnen we nog niks.'

Aanvoerslang

Van Schriek heeft van een loonwerker een aanvoerslang van de sleepslangbemester geleend om het water over een grote afstand te transporteren. Hij begint altijd al vroeg met beregenen.

'We zitten hier op de zware klei. Als daar eenmaal de scheuren in zitten en je wil ze dicht beregenen, moet je wel 100 millimeter geven. Dat is niet te doen. Begin je op tijd dan hou je de scheuren dicht en vloeit er minder water weg. Daarom beginnen we op tijd met beregenen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer