Soepelere vergroeningsregels in Vlaanderen

Vlaamse boeren kunnen dit jaar gebruik maken van soepeler regels voor het gebruik van grond die is aangemeld als ecologisch aandachtsgebied (EAG). Dit in verband met de droogte in het afgelopen voorjaar.

Soepelere+vergroeningsregels+in+Vlaanderen
© Anton Dingemanse

Het departement Landbouw van de Vlaamse deelregering heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om van de vergroeningsregels af te wijken. Het gaat met name om grond die is aangemeld als braak.

Braakgelegde percelen mogen door de versoepeling van de regelgeving nu ook gemaaid of begraasd worden. Deze percelen zullen nog steeds meetellen als aparte teeltgroep voor gewasdiversificatie en als EAG worden beschouwd.

Groenbedekker maaien

Ecologisch aandachtsgebied met de kwalificatie groenbedekking mag eveneens gemaaid of begraasd worden. Voorwaarde is wel dat de betreffende gewas tijdig is ingezaaid, direct na een vroege oogst van de hoofdteelt.

Een andere voorwaarde is dat na het oogsten van de groenbedekker er nog voldoende gewas aanwezig blijft. De bodem moet bedekt blijven en het gewas moet nog steeds nutriënten kunnen opnemen uit het bodemprofiel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer