Beregenen+in+Limburg+blijft+pure+noodzaak
Achtergrond
© maartje van Berkel

Beregenen in Limburg blijft pure noodzaak

Limburgse boeren wachten nog steeds op een fatsoenlijke zegen van boven. Want het is droog. Veel te droog. En er lijkt geen verandering in te komen.

De redactie van Nieuwe Oogst maakte een belronde langs een aantal ondernemers en vroeg onder meer naar de gevolgen van de aanhoudende droogte en de verwachtingen van de oogstopbrengst.

Chris Breukers, Ell

'Zou ik niet hebben beregend, dan waren de gevolgen van de droogte een stuk erger geweest', vertelt akkerbouwer Chris Breukers uit Ell. 'We hebben voor het eerst sinds drieënhalve week pas iets van regen gehad. Daardoor konden de beregeninginstallaties drie tot vier dagen worden uitgezet. Maar de apparatuur is nu weer volop in bedrijf en ik denk dat dit voorlopig ook zo blijft.'

Breukers vreest nog niet voor de oogst van zijn belangrijkste gewassen, waaronder aardappelen. 'Dat komt mede dankzij de temperatuur die vorige week een stuk milder was. Maar het blijft afwachten. De zomer is nog lang.'

Norbert Huveneers, Bingelrade

'De gevolgen van de droogte zijn heel erg. Het heeft in deze omgeving wel geregend, maar bij mij was het minimaal', vertelt akkerbouwer Norbert Huveneers uit Bingelrade. 'En daar zie je nu de gevolgen van. Oneffenheden in de grond, droogtesporen in de tarwe en bieten die tot ver in de avond slap hangen, terwijl ze zich dan eigenlijk zouden moeten herstellen. De biet is een gewas dat uit de diepte vocht kan ophalen.'

Dat de plant daar moeite mee heeft, geeft eens te meer aan hoe droog de ondergrond is. 'Het jaar 1976 was ook extreem droog, maar zo erg als nu heb ik het zelf nog niet meegemaakt.'

Het gebruik van een reguliere beregeningsinstallatie is geen op optie voor Huveneers. 'We kunnen beregenen, maar dan alleen met behulp van een standpijp, die we bij Waterleiding Maatschappij Limburg hebben moeten huren. We zitten in Zuid-Limburg vrij hoog, dus is het niet mogelijk om putten te slaan. Van de oogst verwacht ik dat die iets minder zal zijn dan gemiddeld per jaar. Vorig jaar was ook slecht, maar dat kwam toen door de extreem hevige regenval in juni.'

Rogé Meuwissen, Baexem

'Door flink te beregenen is het nog te doen. Dat kan omdat we hebben geïnvesteerd in beregeningsinstallaties', laat Rogé Meuwissen uit Baexem weten.

'We kunnen de zaak nog aan het groeien houden, maar er gaat zeker opbrengst verloren. Toch is het lastig om alle plekken van voldoende water te voorzien. We hebben een neerslagtekort van 150 millimeter. Vorige week is 20 millimeter gevallen, maar dat is nog steeds een verschil van 130 millimeter dat we tekort komen.'

Toch waren volgens Meuwissen de gevolgen van de wateroverlast van juni vorig jaar, vergeleken met de droogte van nu, vele malen groter. 'Wat toen gebeurde was onomkeerbaar. Iedere plantenteler in deze regio heeft dat heel veel geld gekost. Het enige voordeel van de droogte is dat prijs die we als teler voor een vrij product krijgen, waarschijnlijk hoger is door een geringer aanbod.'

John Stemkens, Neer

Ook John Stemkens, voorzitter van de vakgroep Tuinbouw Open Teelten, weet dat het beregenen van gewassen bij dit soort weersomstandigheden pure noodzaak is. 'Als je je product niet beregent, dan hoef je niet te oogsten. Wij beregenen met behulp van twee haspels en dat gaat gewoon door. Bij een regenbui weet je dat het water in ieder hoekje terechtkomt. Ga je beregenen, dan heb je kans dat de wind het water alle kanten op blaast', benadrukt hij.

'Midden-Limburg was bij de extreme neerslag van vorig jaar juni het natste, terwijl de droogte hier op dit moment het meest extreem is. De temperatuur van het regenwater is onder deze omstandigheden relatief hoog. Dat is best aangenaam, ook voor de planten. Het bronwater dat voor beregening wordt gebruikt is maar een paar graden. Ook dat is van invloed op de groei van de gewassen. Ik denk dat het hoe dan ook goed komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer