Aviko+meldt+gemiddelde+aardappelopbrengsten
Nieuws
© Bejo Zaden

Aviko meldt gemiddelde aardappelopbrengsten

De eerste proefrooiingen van de vier belangrijkste aardappelrassen bij Aviko Potato wijzen voorlopig op een gemiddelde aardappelopbrengst.

In vergelijking met voorgaande vijf groeiseizoenen is de huidige proefrooiing lager dan in 2012 en 2014 en hoger dan in 2013, 2015 en 2016. Aviko Potato voert de proefrooiingen uit in Agria, Fontane, Innovator en Victoria op verschillende praktijkpercelen.

De maatsortering is met ruim 60 procent boven 50 millimeter op dit moment gemiddeld grover dan de voorgaande seizoenen. Het onderwatergewicht is met gemiddeld iets meer dan 320 gram juist aan de lage kant.

België

De Nederlandse proefrooiingen laten daarmee een gunstiger beeld zien dan de proefrooiingen in België van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA). Voor Bintje blijkt dat de opbrengsten in België op dit moment zo'n 11 ton per hectare achterlopen ten opzichte van het meerjarig gemiddelde.

Bij Fontane is de achterstand in productie met 13 ton na gemiddeld 102 groeidagen nog groter. De lagere opbrengsten in België zijn vooral een gevolg van de droogte in de maanden mei en juni. Met name de maatsortering lijkt sterk tegen te vallen. De spreiding tussen de percelen op de Belgische akkerbouwbedrijven is groot en dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van goed water om te kunnen beregenen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer