FrieslandCampina+handhaaft+10+cent+korting
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

FrieslandCampina handhaaft 10 cent korting

FrieslandCampina handhaaft de 10 cent korting voor te veel geproduceerde melk. Wel komt het zuivelconcern met een nieuwe referentieperiode en beperkt het de inhoudingsperiode op meerproductie tot vijf jaar.

Dat zijn enkele wijzigingen in de plannen die in april werden geïntroduceerd om het melkvolume van de coöperatie te reguleren. De aangepaste voorstellen worden vanaf volgende week in een serie extra ledenbijeenkomsten besproken met de ledenmelkveehouders.

De eerste plannen zorgden voor veel onrust en vragen bij de aangesloten melkveehouders. Vooral de korting op van 10 cent voor te veel geproduceerde melk stuitte op veel weerstand. Die korting blijft overeind en gaat volgend jaar in zo blijkt uit de aangepaste voorstellen die de melkveehouders deze week kregen toegestuurd. Wel geldt de inhouding voor maximaal vijf jaar. Daarna komt de inhouding voor rekening van het collectief.

Melkplas

Verder komt er een nieuwe referentieperiode bij waarop het individuele fabrieksquotum is gebaseerd. Dat is het kalenderjaar 2015. Deze referentieperiode is toegevoegd voor bedrijven die actief hebben meegedaan aan de verschillende tijdelijke maatregelen van het zuivelconcern om de melkplas te reduceren. Deze bedrijven hebben wellicht in 2015 de meest melk geproduceerd.

Een voorstel voor marktgerichter investeren wordt een jaar uitgesteld en wordt in 2019 meegenomen in de evaluatie van het melkgeldreglement van FrieslandCampina. Met de verzoeken van leden om meer mogelijkheden voor groei door al dan niet gedeeltelijke bedrijfsovernames doet de coöperatie niets. De ruimte die ontstaat doordat bedrijven stoppen wordt verdeeld tussen alle melkveebedrijven. Elk bedrijf krijgt dus een gelijk deel toegekend.

Top-Zuivellijn

De eerste zuivelproducten uit de Top-Zuivellijn moeten in 2019 in het schap liggen. Over de voorwaarden is nog niet veel meer duidelijk dan in april. FrieslandCampina voert momenteel gesprekken met verschillende marktpartijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer