Onzekerheid geul bij Varik nog niet voorbij

Hoewel een stuurgroep van overheden de aanleg van een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt afraadt, is de onzekerheid voor de boeren over de toekomst van het gebied nog niet voorbij. Die waarschuwing geeft LTO-bestuurder Adri van de Geijn af.

Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu later dit jaar alsnog besluit dat een hoogwatergeul nodig is. Toch dreigt een jarenlange ruimtelijke claim op het gebied, die agrarische bedrijfsontwikkeling flink in de weg kan zitten.

Ook als rijkswaterstaat het scenario van dijkversterking en aanpassing van de uiterwaarden uitvoert wil de overheid een geul achter de hand houden. Die kan nodig zijn, mochten maatregelen verder benedenstrooms langs de Waal onvoldoende effect hebben.

Flinke stap

'Het standpunt van de stuurgroep is een flinke stap in de goede richting, maar het is nog geen gelopen race', stelt Van de Geijn vast.

Naast dat het definitieve besluit over het scenario nog niet is gevallen, maakt de LTO Noord-bestuurder zich zorgen over de gevolgen van de ruimtelijke reservering die de overheid op Varik-Heesselt legt. 'Duurt die tot in het oneindige of is die tijdelijk? En wat mogen bedrijven die eronder vallen nog wel en wat niet?'

Dood in de pot

Een langdurige beperking van de bedrijfsontwikkeling kan volgens LTO Noord de dood in de pot betekenen voor de agrarische bedrijven in het gebied. Zo heeft het invloed op de waarde van de bedrijven.

De organisatie wil daarom zo snel mogelijk met de provincie om tafel om de gevolgen te bespreken. 'We moeten van de provincie de verzekering krijgen dat landbouwbedrijven rond Varik zich ook in de toekomst nog kunnen blijven ontwikkelen', zegt Van de Geijn.

Bewoners van de dorpen Varik en Heesselt protesteren tegen de komst van de hoogwatergeul, als minister Cora van Nieuwenhuizen een bezoek komt brengen om zich hierover te laten informeren.
Bewoners van de dorpen Varik en Heesselt protesteren tegen de komst van de hoogwatergeul, als minister Cora van Nieuwenhuizen een bezoek komt brengen om zich hierover te laten informeren. © William Hoogteyling

Standpunt herzien

Van de vier overheden (gemeente Neerijnen, provincie Gelderland, rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland) is alleen de provincie nog voorstander van de aanleg van een hoogwatergeul, zo bleek maandag op een stuurgroepbijeenkomst.

LTO Noord en andere partijen hebben er bij Provinciale Staten op aangedrongen dat Gedeputeerde Staten hun standpunt zo snel mogelijk herzien''Provinciale Staten moeten hen overtuigen dat dit ook voor de veiligheid van de bevolking de meest logische stap i''

Definitief advies

De stuurgroep Varik-Heesselt legt het alternatief dijkversterking in de uiterwaarden eerst voor aan de streek. In juni brengt de stuurgroep een definitief advies uit aan Van Nieuwenhuizen. Dan neemt de minister een voorkeursbesluit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer