Negatief advies over watergeul Varik

Een stuurgroep van overheden ziet niets in de aanleg van een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt. Ze adviseren minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu om de huidige rivierdijken langs te Waal te versterken en de uiterwaarden geschikt te maken voor meer waterberging.

Negatief+advies+over+watergeul+Varik
© Eigen Foto

Van de vier overheden (gemeente Neerijnen, provincie Gelderland, rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland) is alleen de provincie nog voorstander van de aanleg van een hoogwatergeul, zo bleek gisteren op een stuurgroepbijeenkomst.

Voor de fruittelers in het gebied is het besluit goed nieuws. Als de plannen voor een hoogwatergeul zouden worden uitgevoerd, betekent dat de doodsteek voor de landbouw in het gebied, zo concludeerde LTO Noord-afdeling Neerijnen onlangs nog.

'Het is heel mooi dat de stuurgroep zich nu zo uitspreekt, maar we zijn er nog niet. We moeten van de provincie nog een verzekering krijgen dat landbouwbedrijven rond Varik zich ook in de toekomst nog kunnen blijven ontwikkelen', zegt bestuurder Adri van de Geijn van LTO Neerijnen.

Dijkverhoging

Het ministerie van I&W wil namelijk dat de zogeheten planologische reservering ook bij de keuze voor dijkverhoging wordt gehandhaafd. Zo blijft de optie voor realisatie van een hoogwatergeul op lange termijn toch nog mogelijk.

Morgen vergadert Provinciale Staten over de plannen rond Varik en Heesselt. Van de Geijn gaat daar inspreken om de zorgen van LTO Noord naar voren te brengen. 'Er ligt ook zonder geul in de toekomst nog steeds een planologische reservering op het gebied. In het licht daarvan kan de provincie beperkingen opleggen aan bouwplannen. Die mogelijke beperkingen willen wij van tafel.'

De stuurgroep Varik-Heesselt legt het voorkeursalternatief dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden voor aan de streek. In juni van dit jaar brengt de stuurgroep vervolgens een definitief advies uit aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Daarna neemt de minister een voorkeursbesluit.

Reactie geven

Het concept-voorkeursalternatief van de stuurgroep ligt van 15 maart tot 26 april ter inzage op de gemeentehuizen in Tiel en Neerijnen, op het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel, in het provinciehuis in Arnhem en in Atelier Varik in Varik. Tevens is het in te zien via internet. Iedereen kan in die periode een reactie geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer