Rumoer rond NVWA-dossier groeit

Het beeld dat de politiek heeft van het functioneren van de NVWA heeft deze week opnieuw een deuk opgelopen. De forse kostenoverschrijdingen bij de ontwikkelingen van een nieuw ICT-systeem zet de zo gewenste aanscherping van de controles onder druk.

Rumoer+rond+NVWA%2Ddossier+groeit
© Dirk Hol

Minister Carola Schouten en (LNV) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg), beide verantwoordelijk voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moesten donderdag aan de Kamer uitleg geven over de forse budgetoverschrijding. In plaats van de begrote 36 miljoen euro komen de kosten tot 2021 uit op 95 miljoen euro.

• Lees ook: Forse kritiek op miljoenenstrop NVWA

Of het ICT-systeem in dat jaar klaar zal zijn is nog onzeker, dit tot ergernis van CDA-Kamerlid Jaco Geurts die nog hogere kosten vreest. ‘De feiten zijn ernstig. Alleen bij de sectoren alcohol en tabak draait het, werkt het straks ook bij de andere sectoren?’, vroeg hij zich af.

Riante regeling

De NVWA wordt bovendien geconfronteerd met een onvoorziene kostenpost van 22 miljoen euro, veroorzaakt door een riante ‘reistijd is werktijd’-regeling die nog voortvloeit uit de fusies van de drie overheidsdiensten die nu samen de NVWA vormen. Schouten deelde mee dat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor NVWA-medewerkers hierop is vastgelopen.

Na het onhandige optreden rond de fipronil-crisis en de te voortvarende aanpak van de I&R-affaire komt de NVWA opnieuw negatief in het nieuws. De vrees in de Kamer dat besparingen en efficiëntiedoelen niet worden gehaald neemt toe. Schouten erkende dat de ontwikkeling van de ICT nu meer mankracht vergt - onder meer voor het handmatig overzetten van data - en dat er daardoor minder mankracht beschikbaar is voor controlerende taken en inspecties. Voor de controles van de online verkopen is nu slecht 3 FTE beschikbaar. Het gevaar voor voedselfraude ligt daardoor op de loer, constateert Geurts.

Vastleggen

Het regeerakkoord stelt de NVWA jaarlijks 25 miljoen euro extra beschikbaar om de organisatie te versterken. Schouten wil daarmee onder meer de controles op dierenwelzijn en voedselveiligheid verbeteren, maar is niet van plan dit in een keer uit te geven. 'We gaan wel een start maken met de investeringsagenda, maar ik ga me niet voor vier jaar vastleggen.'

Volgens de minister hebben de budgetoverschrijdingen geen gevolgen voor de tarieven en retributies van de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer