Forse+kritiek+op+miljoenenstrop+NVWA
Nieuws
© DIRK HOL

Forse kritiek op miljoenenstrop NVWA

De politiek heeft opnieuw grote kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vernieuwing van de computersystemen bij de controledienst valt 43 miljoen euro duurder uit.

Minister Carola Schouten en (LNV) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg), verantwoordelijk voor de NVWA, moesten donderdag in een overleg met de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de forse budgetoverschrijding.

Aanvankelijk was voor de vernieuwing van verouderde computersystemen 36 miljoen euro uitgetrokken. Daar was eerder al 16 miljoen euro bijgekomen. Vorige week meldde Schouten aan de Kamer dat de totale rekening tot 2021 zal uitkomen op 95 miljoen euro.

Besparingen

De Tweede Kamer vreest nu eerder beloofde besparingen en efficiëntiedoelen bij de NVWA niet worden gehaald. Schouten erkende dat de ontwikkeling van de ICT nu langduriger meer mankracht vergt en dat er daardoor minder mankracht beschikbaar is voor controlerende taken en inspecties.

Hoe schrijnend de controlecapaciteit bij de NVWA is bleek uit een antwoord van minister Bruins op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurt. Op het controleren van online verkopen zitten maar 3 fulltime inspecteurs. Bruins erkende dat hier versterking nodig is. Minister Schouten heeft het bureau ICT-toetsing gevraagd de uitgaven bij de NVWA te controleren. Deze dienst is in het leven geroepen na eerdere financiële drama's bij ICT-projecten bij overheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer