'Handhaving I&R door NVWA werkt averechts'

Een goede I&R staat of valt bij goede handhaving en duidelijke regels. I&R is immers van groot belang bij ziekten en fokkerij. Er zijn echter grenzen; een rechter floot onlangs de NVWA terug, gehele bedrijfsblokkades vond hij buiten proporties.

%27Handhaving+I%26amp%3BR+door+NVWA+werkt+averechts%27
© Landpixel

De NVWA blokkeerde dit voorjaar ruim 2.000 bedrijven, omdat hun I&R niet op orde zou zijn. Dat was voor hen een ramp. Minister Carola Schouten (LNV) stelde destijds dat ze niet anders kon. 'Wanneer een bedrijfsblokkade moet worden opgelegd, is nog niet duidelijk welke op het bedrijf aanwezige kalveren onjuist zijn gekoppeld aan de moederkoe', zei Schouten in de Tweede Kamer.

Keten beschermen

'Het is dus zaak dat de keten wordt beschermd tegen onjuist geregistreerde kalveren, zolang de registratie op het bedrijf nog niet op orde is gebracht. Niet alleen vanwege de bescherming van de dier- en volksgezondheid, maar ook in het belang van de sector zelf, die voor het internationale handelsverkeer een onomstreden en onberispelijk registratiesysteem nodig heeft', zo vatte ze samen.

Advocaat Nico Bouwman van Rein Advocaten en Adviseurs is voorstander van handhaving. 'Wel moet dit gebeuren op een manier die proportioneel is.' Dat ging volgens hem met de handhaving van de I&R-regelgeving door de NVWA de laatste maanden helemaal mis. 'Daarmee werkt deze handhaving juist averechts. Je krijgt duizenden boeren op de kast.'

Bedrijfsblokkades

Bouwman stond een ondernemer bij wiens hele bedrijf in het kader van de I&R-affaire was geblokkeerd. 'De blokkade trof ook de kalveren die dit jaar zijn geboren, terwijl die niets te maken hadden met de discussie over naleving van I&R-regels in 2017.'

Hij vervolgt: 'Uit Europese verordeningen blijkt juist dat de opgelegde sancties door de NVWA in verhouding moeten staan met de ernst van de overtredingen.' Bouwman vocht dit met succes aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarop de NVWA ook de kalveren op de overige bedrijven vrijgaf.

Demotiverend

De werkwijze van de NVWA draagt in de ogen van de advocaat niet bij aan de naleving van de regels. 'De NVWA stelt dat een ondernemer mogelijk een fout heeft gemaakt. Dan is het aan die ondernemer om aan te tonen dat dit niet zo is. Sommige bedrijven zaten zelfs na het aantonen van hun onschuld nog weken op slot. Dat werkt niet motiverend.'

Bouwman verwacht schadeclaims richting overheid. 'Eerst moeten berekeningen van de schade worden opgemaakt.'

• Lees ook: Goede registratie basis voor gezond dier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
Meer weer