'Slachtlijndata waardevol voor managen gezondheid'

Voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn zijn een integraal onderdeel van de keten. Slachtinformatie wordt teruggekoppeld, zodat de varkenshouder die kan gebruiken in zijn diergezondheidsmanagement. Derk Oorburg, directeur kwaliteit bij Vion Nederland, licht toe.

%27Slachtlijndata+waardevol+voor+managen+gezondheid%27
© Vion Food

Wat wordt er onderzocht aan de slachtlijn?

'Bij aankomst op de slachterij keurt de NVWA alle varkens. Zij beoordeelt de gezondheidstoestand en geschiktheid voor consumptie. Via de internetapplicatie Farmingnet koppelen wij deze info terug naar de varkenshouder. Dat is waardevol voor zijn gezondheidsmanagement.'

Wat beoordeelt Vion aan de slachtlijn?

'Standaard worden karkassen en longen beoordeeld op aanwijzingen die een relatie hebben met het ademhalingssysteem. De levers geven een indicatie van de spoelwormbeheersing, maar Vion deelt ook informatie over de darmpakketvulling (dat zegt iets over het voermanagement van de varkenshouders), uitslagen van antibioticaresidu-onderzoek of andere relevante zaken die tijdens het slachten opvallen, zoals een afwijkende geur.

Een goede beheersing van biosecurity is fundamenteel voor een goede diergezondheid

Derk Oorburg, directeur kwaliteit bij Vion Nederland

Wat gebeurt er met die informatie?

'Ook die slachtlijninformatie wordt via FarmingNet teruggekoppeld en kan de varkenshouder gebruiken om diergezondheid te managen.'

Wat houdt de Varkenswijzer in?

'De Varkenswijzer is een communicatietool die Vion aan het ontwikkelen is. Deze geeft in één oogopslag inzicht in verbetermogelijkheden rondom de biosecurity (bioveiligheid) op het varkensbedrijf.

'Een goede beheersing van biosecurity is fundamenteel voor een goede diergezondheid, omdat er wordt uitgegaan van het voorkomen van problemen.

'De Varkenswijzer wordt nu uitgeprobeerd binnen een wetenschappelijk project waaraan Vion deelneemt. Aan de hand van de ervaringen zullen we bekijken welke uiteindelijke toepassing de wijzer kan krijgen.'

Is het ook mogelijk om welzijn te meten aan het karkas van het dier?

'Voor het inschatten van dierenwelzijn vermeldt wetenschappelijke literatuur wel indicatoren, maar die hebben doorgaans betrekking op de boerderijfase. Het bekende onderzoeksprogramma Welfare Quality, waaraan Vion actief deelnam, is hier een voorbeeld van.

'De indicatoren op slachterijniveau blijken vaak nog te complex en niet eenduidig genoeg om een betrouwbaar signaal naar de keten te kunnen sturen. Dat vinden wij wel erg belangrijk. We volgen de ontwikkelingen op de voet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer