Delen gegevens boer en tuinder open uitnodiging activisten

CDA, SGP en ChristenUnie willen niet dat de NVWA controlegegevens van boeren en tuinders met naam en toenaam openbaar maakt. De partijen zien dat als een open uitnodiging aan activisten.

Delen+gegevens+boer+en+tuinder+open+uitnodiging+activisten
© DIRK HOL

De partijen spraken donderdag in een overleg met minister Carola Schouten en (LNV) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg), verantwoordelijk voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hun zorg uit over deze mogelijkheid.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (foto) en CDA'er Jaco Geurts noemde het publiceren van bedrijfs- en controlegegevens van boeren 'een uitnodiging aan dierenactivisten'. Ook CU-Kamerlid Carla Dik-Faber vindt het geen goed idee om de naam van bedrijven bekend te maken omdat op de bedrijven ook gezinnen wonen.

Transparantie

Het openbaar maken van de NVWA-controles is het gevolg van een in 2016 ingevoerde wet die transparantie van controlegegevens bevordert. Doel is consumenten voor te lichten over bedrijven die zich niet aan de regels houden of de (voedsel)veiligheid in gevaar brengen.

Consumenten kunnen inmiddels al zien wat de bezoeken van NVWA-inspecteurs aan restaurants hebben opgeleverd. Minister Bruins zei tijdens het overleg dat NVWA nog geen plannen heeft om agrarische controles openbaar te maken. Het kabinet moet hiervoor per sector met een algemene maatregel van bestuur (AMVB) een beslissing nemen. Voor boeren en tuinders is deze procedure nog niet gestart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer