NVWA doet twintig keer aangifte van agressie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2017 twintig keer aangifte van agressie tegen controleurs. Incidenten waren er onder meer bij mestfraudecontroles.

NVWA+doet+twintig+keer+aangifte+van+agressie
© Dirk Hol

Dat meldt de NVWA in het dinsdag verschenen jaarverslag. Het aantal meldingen van agressie tegenover inspecteurs vlakte in 2017 af: van 91 naar 76. In de helft van de gevallen ging het om verbale agressie. Twaalf keer was sprake van fysieke agressie en 25 keer van persoonlijke bedreiging.

De NVWA deed vorig jaar wel vaker aangifte van bedreigingen: twintig keer tegenover dertien keer in 2016. Van de aangiftes betrof het twee keer de directie Keuren en achttien keer de directie Handhaven.

De emoties liepen onder meer op bij controles op mestfraude. Na een mestcontrole is een aangifte gedaan voor doodsbedreiging. Bij een controle op de visserij kwamen NVWA-medewerkers in zee terecht. Zij werden op het nippertje gered.

Onaanvaardbaar

Inspecteur-generaal Rob van Lint noemt beschimpen en bedreigen van zijn medewerkers 'onaanvaardbaar'. 'We doen altijd aangifte, of het nu op sociale media, in bedrijven of op zee gebeurt. Onze mensen hebben het recht om veilig hun werk te kunnen doen.'

De emoties liepen ook hoog op tijdens de fipronil-affaire. Het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil legde vorig jaar honderden eierlegbedrijven stil met zeker 65 miljoen euro schade tot gevolg. Op de handelwijze van de NVWA was veel kritiek. Er lopen twee onderzoeken naar wat er precies is gebeurd. In het jaarverslag doet de dienst geen uitspraak over de eigen rol.

Verhoogd risico

De NVWA denkt dat de nieuwe aanpak mogelijk de oorzaak is voor de agressie tegen inspecteurs. De dienst hanteert een meer risicogerichte tactiek. In plaats van willekeurige controles, wordt nu gericht gekeken naar bedrijven met een verhoogd risico op misstanden.

De dienst deed in 2017 onder meer gericht onderzoek naar dierenwelzijn tijdens pluimveetransporten. Inspecteurs controleerden of houders van vleeskuikens voldoende deden om vangletsel te voorkomen. In de controleperiode steeg de naleving van 45 naar 92 procent, aldus het jaarverslag.

Voor de handhaving van de Meststoffenwet voerde de NVWA in 2017 4.062 controles uit. 78 daarvan waren gericht op de intermediairs waar de naleving slechts 50 procent is.

Boetebedrag

De NVWA legde in 2017 8.376 bestuurlijke boetes op; 30 procent meer dan het jaar daarvoor. Het totale boetebedrag bedroeg 12.945.777 euro. Daarnaast legde de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) bij verdachte bedrijven en personen voor 74.605.095 euro strafrechtelijk beslag op geld en goederen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer