Lage+prijs+champignons+kost+Jumbo+marge
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lage prijs champignons kost Jumbo marge

Supermarktketen Jumbo levert zelf marge in bij het laag prijzen van hun champignons. Dat heeft de grutter aan Vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland uitgelegd.

De lage prijs van 0,79 euro voor een blauwe bak van 250 gram is volgens Jumbo niet ten kostte gegaan van de prijs die de kwekers voor hun product krijgen. De supermarktorganisatie en vertegenwoordigers van de vakgroep hebben eind vorige week overleg gehad over de prijs van champignons.

Vakgroepvoorzitter Ko Hooijmans heeft Jumbo in het overleg laten weten dat paddenstoelentelers met lage prijzen als 0,79 euro per bakje het niet kunnen volhouden. Het advies van de vakgroep om een hoger prijsregime te hanteren heeft de Jumbo echter naast zich neergelegd. Uit concurrentie-overwegingen wil Jumbo niet als enige supermarkt in prijs omhoog gaan.

Afspraken

Omdat de vakgroep vreest dat een lage prijs bij de supermarkten op den duur ten koste zal gaan van de prijs die de telers ontvangen, wil Hooijmans ook in gesprek met andere supermarkten. 'De eerste afspraken zijn in de maak', aldus Hooijmans.

De vakgroep heeft met Jumbo ook gesproken over het verplicht stellen van Fair Produce voor bedrijven waar de super, onder andere via The Greenery dat niet meer bij Fair Produce is aangesloten, inkoopt. Jumbo heeft aangegeven dat de supermarktorganisatie de arbeidsomstandigheden in de paddenstoelensector hoog in het vaandel heeft staan.

Fair Produce-certificaat

Jumbo wil voor al hun ingekochte paddenstoelen het Fair Produce-certificaat verplicht houden. Dit staat ook in de inkoopvoorwaarden richting de leveranciers.

De zuidelijke supermarktorganisatie wil daarnaast binnen Milieukeur de sociale eisen van Fair Produce overeind houden. 'Hiermee is naar de toekomst toe gewaarborgd dat de arbeidsomstandigheden in de paddenstoelensector de aandacht krijgen die ze verdienen', aldus de vakgroepvoorzitter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer