Escher+verrijst+in+Bildtse+graanvelden
Nieuws
© Freelancer

Escher verrijst in Bildtse graanvelden

In graanpercelen in het Bildt verrijzen deze zomer acht tekeningen die op het werk van kunstenaar Escher zijn geïnspireerd. Boeren en handelsbedrijven regelden samen met kunstenaars een reuzenrad. De burger kan zo het agrarische landschap vanuit de lucht bewonderen.

Vorige week hebben de kunstenaars de meetpunten voor het Landschapsproject 'Ode aan M.C. Escher op ’t Bildt' uitgezet. 'Nog even wachten tot het graan hoog genoeg is en dan gaan wel los met de tekeningen in graanakkers', stelt beeldend kunstenaar Henk Rusman uit Oudebildtzijl.

Met zijn initiatief wil hij het Bildt 'als bijzonder woon- en akkerbouwgebied centraal stellen en een ode brengen aan het artistieke werk van M.C.Escher.'

© Freelancer

Hij draaide vorig jaar proef met een tekening in de wintertarwe van akkerbouwer Jan Hoogland. 'Dat was ontzettend interessant. Maar omdat het veld middenin de polder lag, was het vanaf de weg niet goed zichtbaar. Dat is een leermoment geweest.'

Met de tekeningen wil Rusman een ode brengen aan de kunstenaar Escher. Hij werd in Leeuwarden geboren. In het Fries Museum is nu, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, een tentoonstelling van hem te zien.

Maar, het project moet ook de burger stimuleren om naar het Bildt te gaan en de landbouw te promoten tijdens de Bildse Aardappelweken, geeft de kunstenaar aan. 'Voor alleen de aardappel komen de mensen niet naar de streek. Je moet hen meer bieden.'

Raakvlakken

Volgens de kunstenaar heeft het werk van Escher raakvlakken met het Bildtse landschap. 'De abstracte tekeningen met tegelpatronen en herhalingspatronen passen uitstekend in het gecultiveerde landschap. De aardappelen zitten net in de grond, de ruggen zijn opgefreesd, de lijnen zijn prachtig.'

Meetpunten voor de kunstwerken zijn uitgezet. Foto: Henk Rusman
Meetpunten voor de kunstwerken zijn uitgezet. Foto: Henk Rusman © Freelancer

Ria Groenhof uit Lemmer is een van de kunstenaars. 'Mijn aandeel aan het landartproject is niet alleen en “Ode aan Escher” maar tevens een ode aan de arbeiders en de boeren die dit land schiepen en herscheppen, ieder jaar weer. Met hun tractoren laten ze sporen na in het graan, tot ook die weer weg zijn', geeft ze op haar Facebooksite aan.

De kunstenaars hebben ieder een hectare tot hun beschikking, hierdoor hoopt Rusman dat de tekeningen vanaf de weg dit jaar wel zichtbaar zijn.

'En voor de twee die midden in de polder liggen, hebben we samen met ondernemers uit het Bildt geregeld dat er een reuzenrad komt. Hiermee kan het publiek over de velden kijken.' Rusman is in overleg met vervoerder Arriva voor een pendeldienst tussen het Fries Museum en de landschapskunstwerken in het Bildt.

Reuzenrad

Het reuzenrad is mede-gefinancierd door enkele akkerbouwers en handelsbedrijven uit de buurt, die hiervoor ieder 1.000 euro neerlegden.

Het rad komt op een perceel van Gosse Schuling uit Oudebildtzijl te staan. 'We willen mensen trekken met de Bildtse Aardappelweken. Een reuzenrad is iets nieuws. Het een stukje goodwill naar de burger toen en ondernemerschap. Dit is een bijzonder jaar, met Leeuwarden als culturele hoofdstad. Dan is het leuk om daar aan mee te doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer