Vlotte opkomst pootgoed na voorbehandeling

Een behandeling met het middel Allstar voor de bestrijding van rhizoctonia in aardappelen heeft ook een positief effect op de opkomst en de weggroei van het pootgoed.

Vlotte+opkomst+pootgoed+na+voorbehandeling
© Haijo Dodde

Dit blijkt uit de eerste tellingen die toelatingshouder BASF heeft uitgevoerd in een demoproef op een praktijkbedrijf bij Rutten in de Noordoostpolder. Deze week organiseerde de middelenfabrikant voor aardappelspecialisten een rondgang langs de demo-objecten.

Middelen voor de bestrijding van rhizoctonia in pootgoed worden veelal tijdens het poten toegediend. De behandeling kan afhankelijk van het ras vanwege de werking op de knol ervoor zorgen dat de opkomst van een aardappelgewas vertraagd.

Zacht middel

'Op dit demoveld zien we dat Allstar als zacht middel zijn belofte nakomt', stelt technisch adviseur Bert Westhoff van BASF. 'De opkomst van de objecten die behandeld zijn met dit middel is gemiddeld zelfs beter dan van de onbehandelde objecten. Dat duidt op een stimuleringseffect van het fungicide.'

BASF test op het demoveld de behandelingen tegen rhizoctonia in tien verschillende rassen. Naast onbehandeld wordt Allstar vergeleken met enkele standaardproducten die pootgoedtelers toepassen tijdens het poten van hun percelen.

Stengels tellen

'Nu zijn op het oog nog kleine verschillen te zien in opkomst en ontwikkeling. Vooral in de periode rond de opkomst bleek in bepaalde rassen dat de objecten met Allstar-behandeling duidelijk een voorsprong hadden', aldus Westhoff. Komende periode gaat BASF op verschillende tijdstippen per object het aantal stengels per aardappelplant tellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer