Sleuven frezen richting sloot mag vanaf 2021 niet meer

De hoosbuien van de afgelopen weken leidden niet alleen tot de nodige schade bij aardappeltelers, maar ook voor discussie onderling. Het frezen van sleuven om water versneld af te voeren, staat op losse schroeven. Of toch niet? Projectleider Karola Colombijn van ZLTO zet de feiten op een rij.

Sleuven+frezen+richting+sloot+mag+vanaf+2021+niet+meer
© ZLTO

Wat is er aan de hand?

'Steeds meer aardappeltelers frezen direct na het poten sleuven richting de watergang. Die sleuven zijn ongeveer 5 centimeter breed en minimaal een halve meter diep. Ze lopen zo'n 10 tot 20 meter het perceel in. We zien dat dit de laatste jaren min of meer een standaard werkgang is geworden.'

Het is legaal en bovendien heel logisch; als je er iets aan kunt doen, dan doe je dat

Karola Colombijn, projectleider Plant bij ZLTO

Waarom doen telers dit?

'Het aantal extreme buien neemt de afgelopen jaren toe en je wil dan natuurlijk zo snel mogelijk het overtollige water van je land af hebben. Vooral klei en lössgronden kunnen al dat hemelwater niet snel genoeg afvoeren, waardoor de aardappels onder water komen te staan. Iedereen weet dat dit niet langer dan 24 uur moet duren. Aardappelen zijn het kwetsbaarst voor rot.'

Mag dat?

'Ja dit is gewoon toegestaan binnen de huidige wet- en regelgeving. Wel is het zo dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen ook via die sleuven in de sloot terecht kunnen komen. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

'Daarnaast hebben verzekeraars door het veranderende weerbeeld en de toename van schades in de agrarische sector steeds strengere voorwaarden in hun polissen opgenomen. Als verzekeringnemer moet je er sowieso alles aan hebben gedaan om schade zoveel mogelijk te voorkomen. In die zin moedigen ze de akkerbouwers eigenlijk aan om de sleuven te graven. Nogmaals, het is legaal en bovendien heel logisch. Als je er iets aan kunt doen, dan doe je dat.'

• Lees ook: Pootgoed verrot na zware neerslag

En toch is er verwarring onder telers over wat nu wel en niet mag?

'Ja, dat komt door de paragraaf 'Voorkomen afspoeling in ruggenteelten op kleigrond en lössgrond' uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn dat op 1 januari in werking is getreden en tot 2021 van kracht is. Daarin staat dat in het volgende actieprogramma, dus vanaf 2021, het verplicht is om in ruggenteelten op klei en löss maatregelen te nemen om oppervlakkige afspoeling van het perceel tegen te gaan.'

Wat betekent dit concreet?

'Als voorbeeld wordt genoemd dat er drempels op of om een perceel moeten worden aangelegd. Sleuven frezen richting sloot mag vanaf 2021 dus niet meer. Let wel, dat is alleen het geval bij normale weersomstandigheden. Bij noodsituaties mag dit dus wel. De definitie van normale weersomstandigheden moet nog worden opgesteld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer