Stortbuien verzuipen akkers Hoeksche Waard

De plaatselijk hevige regenval in de nacht van dinsdag op woensdag heeft in de Hoeksche Waard voor nog onbekende schade gezorgd aan tien tot twintig akkerbouwpercelen.

Stortbuien+verzuipen+akkers+Hoeksche+Waard
© Yorrick Maris

In een tijdsbestek van anderhalf uur viel er op sommige plekken 30 tot 60 millimeter regen, waardoor percelen met aardappelen en net ingezaaide percelen uien en suikerbieten blank kwamen te staan.

'Tien tot twintig percelen bieten en uien moeten waarschijnlijk opnieuw ingezaaid worden. Een perceel aardappelen heeft het niet gered', laat LTO Noord bestuurder Basjan Niemansverdriet weten. Hij baseert zich op eigen observaties in de polders rond Strijen in het oosten van de Hoeksche Waard.

Vertraging

'Het is frustrerend voor boeren. Dit gebeurde in de zomer van 2015 ook al in dit gebied. De akkers opnieuw klaarmaken en inzaaien betekent een dag of tien vertraging. Het wordt zo heel laat voorjaar', aldus Niemansverdriet.

De buien trokken een spoor over de Hoeksche Waard, maar ook West-Brabant aan de andere kant van het Haringvliet kreeg veel water, net als de Alblasserwaard. Op de Hoeksche Waard zijn vooral de regio's Nieuw Beijerland en Strijen getroffen.

Structuur

Volgens akkerbouwer en Nieuwe Oogst-columnist Piet Hermus was de bovenlaag van veel percelen door de late vorst heel goed van structuur. 'Maar door deze extreme regenval erachteraan slaat die grond daardoor juist snel dicht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer