Wel+of+geen+regen+stuurt+tarwenotering
Nieuws
© Han Reindsen

Wel of geen regen stuurt tarwenotering

De tarwenoteringen op de internationale markten lieten vorige week een stevige stijging zien. Dat komt door de nodige onzekerheid over de oogstverwachtingen voor het seizoen 2018/2019.

De onzekerheid wordt vooral veroorzaakt door te droog weer in de Verenigde Staten (VS), Canada, Australië en het Zwarte Zeegebied. Daarnaast richtte de aandacht zich ook meer op Rusland, waar het gevaar op een lagere oogst - ondanks recente regen - aanwezig lijkt.

De stijging van de noteringen werd aan het begin van de week enigszins getemperd door de toegenomen kans op regen in de meest droge gebieden, terwijl ook de aansterkende dollar de stijging van de noteringen nog enigszins in toom hield, omdat dit niet perse gunstig is voor de exportpositie van de VS.

Zomertarwe

De export van tarwe uit de VS blijft sowieso achter bij het vorige seizoen, zowel van de oude oogst (realisatie -16 procent) als van de nieuwe oogst (aangegane verplichtingen -33 procent). De inzaai van zomertarwe ligt met 79 procent nagenoeg op het niveau van het vijfjaarlijks gemiddelde.

Uit het Weekbericht Granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt verder dat de oogst in India is met 1,5 miljoen ton naar boven bijgesteld en lijkt uit te komen op een recordhoeveelheid van 98,6 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer