Biologische+graanprijzen+plussen+5+tot+8+procent
Nieuws
© Agrifirm

Biologische graanprijzen plussen 5 tot 8 procent

Agrifirm betaalt leveranciers in de biologische graanpool 335 euro per ton voor EKO haver. De basisprijs van EKO baktarwe bedraagt 364,50 euro per ton. Vergeleken met vorig jaar is dit een plus van 5 tot 8 procent.

De prijs van 364,50 euro per ton voor baktarwe is 25,72 euro hoger dan vorig jaar. Dit komt volgens Agrifirm door toenemende vraag naar Nederlands EKO tarwe en het afnemende aanbod. Met de toeslagen voor de kwaliteit, tot 47 euro per ton, heeft de beste biologische baktarwe dit jaar 411,50 euro per ton opgeleverd.

'Hoewel de eiwitgehaltes wat lager waren, kon een groot gedeelte toch worden afgezet als baktarwe. De kwaliteit van haver was goed en alle haver is in het humane circuit terechtgekomen', meldt Agrifirm. Naast de bovengenoemde prijzen ontvangen leden van de coöperatie een ledenvoordeel van 4,50 euro per ton voor alle geleverde biologische granen.

Biologische graanmarkt

De ontwikkelingen in de biologische graanmarkt hebben een positief effect op de prijs. Gunstig is dat er steeds meer vraag komt naar in Nederland geteeld biologisch graan en dat de biologische geteelde oppervlaktes alleen maar dalen door steeds meer concurrentie van onder andere gras/klaver/luzerne.

'Door deze ontwikkelingen zijn afnemers/verwerkers genoodzaakt om met tegenzin meer graan uit het buitenland aan te kopen om hun contracten na te kunnen komen. Door deze ontwikkelingen ontstaat er een vragende markt en dit zorgt voor hogere prijzen voor Nederlands graan', aldus Agrifirm

Bio-voergranen

Ook dit jaar zag de coöperatie we een behoorlijke groei in de behoefte aan bio-voergranen. Deze groei wordt veroorzaak door een toename in het aantal omschakelaars in de veehouderij en een afname in de productie van Nederlands bio-granen.

Marijn van Dongen, in/verkoper biologische graan, geeft aan: 'Agrifirm ziet toenemende mogelijkheden voor de groei van de biologische markt. Zowel voor de teelt van granen, alsook voor andere gewassen. Als organisatie ondersteunen wij biologische telers bij zowel de teelt als vermarkting.'

Graanpool

De biologische graanpool van Agrifirm vermarkt circa 80 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer