IGC verwacht iets grotere wereldrijstoogst

De International Grains Council (IGC) verwacht voor het seizoen 2018-2019 een wereldoogst van 492,4 miljoen ton rijst.

IGC+verwacht+iets+grotere+wereldrijstoogst
© Gerda Coppens

Dat is ruim 6 miljoen ton ofwel bijna 1,3 procent meer dan dit seizoen. De grootste rijstproducent van de wereld blijft China met 143,9 miljoen ton. Daarna volgen India met 122 miljoen ton en Indonesië met 37,6 miljoen ton.

De grootste importeur van rijst is ook China met 4,4 miljoen ton. Andere landen die veel rijst aankopen, zijn de Filipijnen met 1,4 miljoen ton en Bangladesh met 1 miljoen ton. Overigens meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het weekbericht granen dat China onlangs partijen rijst heeft verkocht vanuit de staatsvoorraad voor omgerekend ongeveer 295 euro per ton.

De noteringen van rijst op de internationale markten zijn stabiel. Een grote transactie volgens RVO.nl van de afgelopen periode was de aankoop van 500.000 ton rijst door Indonesië. Daarvan is 300.000 ton afkomstig uit Vietnam en de overige 200.000 ton uit Thailand.

Heffingsvrije invoer

In Europa is de Europese Commissie een onderzoek gestart tegen de invoer van rijst vanuit Cambodja en Myanmar. Met name Italië vindt dat door de heffingsvrije invoer uit beide landen de productie van rijst in de EU dreigt te verdwijnen.

Resultaat van het onderzoek kan zijn dat de heffingsvrije invoer van rijst aan banden wordt gelegd. Daarnaast vraagt Italië om controle van de Europese Commissie op rijst uit Thailand. Dat wordt volgens de Italianen verscheept naar Cambodja om dan onrechtmatig heffingsvrij te worden geëxporteerd naar de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer