Rusland+overweegt+importstop+Westerse+frites
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Rusland overweegt importstop Westerse frites

Als reactie op aanvullende sancties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten, lijkt Rusland nu te overwegen om zijn grenzen te sluiten voor diepgevroren frites uit Westerse landen.

Dit blijkt uit een mededeling van de voorzitter van het Russische parlement. Rusland wil meer inzetten op de eigen productie van frites en heeft daarin de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd onder meer met medewerking van buitenlandse fritesfabrikanten.

In 2017 echter werd nog 94 procent van de geconsumeerde frites in Rusland vanuit het buitenland aangekocht. Vooral de Nederlandse fritesindustrie lijkt slachtoffer te worden van de voorgenomen maatregelen van de Russische overheid.

Nederland

Van de totale Russische import van ruim 120.000 ton is ruim 52.000 ton afkomstig uit Nederland. Polen is de tweede exporteur en Frankrijk en België volgen op een derde en vierde plek.

Overigens heeft McDonald’s voor zijn Russische vestigingen eerder al aangegeven vooral in Rusland geproduceerde frites te willen verkopen. Dit heeft vooral te maken met de devaluatie van de roebel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer