Grote aardappelvoorraden en onzekere kwaliteit

De absolute aardappelvoorraad in Nederland is aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. De kwaliteit laat bij veel partijen te wensen over.

Grote+aardappelvoorraden+en+onzekere+kwaliteit
© Nieuwe Oogst

Dit is de conclusie na de inventarisatie van aardappelvoorraden door VTA (Verenigde Telers Akkerbouw). Op de peildatum 15 april was ruim 52 procent van de Nederlandse aardappeloogst afgeleverd. Dat is ruim 11 procent minder dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren.

In absolute tonnen hebben de deelnemers aan de inventarisatie wel meer afgeleverd dan vorig seizoen. Maar wel is de absolute voorraad nog 34 procent hoger dan in april 2017. Toen was de voorraad relatief laag, meldt VTA.

Van de voorraad in opslag is 54 procent al verkocht. Het betekent dat 23 procent van de oogst nog vrij beschikbaar is, aldus VTA. Het aandeel vrije aardappelen is daarmee hoger dan in voorgaande seizoenen. Het vijfjarig gemiddelde is ongeveer 10 procent.

Tarrapercentages hoger

De grote vraag volgens VTA in deze fase van het afzetseizoen is welk deel van de aardappelen in de bewaring nog geschikt is voor verwerking of afzet via de normale kanalen. Uit de inventarisatie blijkt dat tarrapercentages gemiddeld 5 tot 10 procent hoger zijn dan normaal in deze periode van het seizoen.

VTA waarschuwt de aardappeltelers dat de kwaliteitsproblemen de komende tijd alleen maar toenemen. De explosieve groei vorig jaar in de nazomer en herfst lijkt zijn tol te eisen. De telersvereniging stelt dat het niet denkbeeldig is dat de prijsverschillen vanwege de kwaliteit de laatste maanden van dit seizoen alleen maar groter worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer