Vlaamse+aardappeltelers+poten+iets+minder+areaal
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlaamse aardappeltelers poten iets minder areaal

De verwachting is dat het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen dit jaar met bijna 2 procent afneemt.

Dat blijkt uit een enquête van PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt) onder 130 aardappeltelers. De daling is vooral toe te rekenen aan het kleinere areaal vroege aardappelen dat wordt gepoot.

Het areaal bewaaraardappelen voor de fritesindustrie lijkt stabiel te blijven. Wel geven de aardappeltelers aan dat ze opnieuw minder Bintje gaan poten. Het aandeel Bintje in Vlaanderen daalt in 2018 waarschijnlijk naar 14 procent.

Fontane

Grootste ras in Vlaanderen blijft Fontane met een aandeel van 46 procent. De verwachte uitbreiding is 16 procent. Ook voor Innovator, Challenger en Markies geldt dat meer areaal wordt gepoot. Van alle rassen in Vlaanderen wordt ongeveer 68 procent komend seizoen op contract geteeld.

Eerste areaalprognoses in Wallonië wijzen op een verdere uitbreiding van het aardappelareaal met zo'n 6 procent. Waalse aardappeltelers poten 14 procent minder Bintje ten faveure van met name Fontane en ook Innovator en Markies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer