Belgische+aardappelcellen+nog+lang+niet+leeg
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgische aardappelcellen nog lang niet leeg

De Belgische voorraad aan aardappelen van oogst 2017 is op peildatum 1 april geraamd op 1,96 miljoen ton aardappelen.

Dat blijkt uit een voorraadinventarisatie van PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt). De huidige voorraad aan aardappelen in België is ongeveer 700.000 ton hoger dan de voorgaande drie seizoenen.

Van de huidige voorraad is 47 procent nog vrij beschikbaar, meldt PCA. In absolute cijfers betekent het dat nog 930.000 ton aardappelen niet verkocht is. Dit is begin april gemeten meer dan een verdubbeling ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. De grote toename aan vrije aardappelen is toe te schrijven aan de grote opbrengst per hectare en daardoor de extra overtonnen, ook bij contractteelt.

Aandeel Fontane

Van de totale voorraad is het aandeel Fontane 44 procent. De beschikbare volume van dit fritesras groeit sterk in België. De huidige voorraad is ongeveer 2,5 keer groter dan de voorgaande drie seizoenen. Voor Bintje geldt het tegenovergestelde. Dat aandeel in de voorraad is nu 23 procent en was in 2012 nog 60 procent.

De totale aardappelproductie in Vlaanderen en Wallonië is voor 2017 geraamd op 5,11 miljoen ton. Deze productie is 33 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. In volume is de afzet van Belgische aardappelen tot begin april wel 11 procent hoger dan de voorgaande vier seizoenen. Echter dat is onvoldoende om de grote oogst van 2017 te compenseren en vandaar dus ook de grote voorraden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer